Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

COVID-19 на Полтавщині досяг критичної межі: регіону загрожує помаранчева зона карантину

На Полтавщині загальна кількість хворих на коронавірус вже перевищила тисячу осіб. Щодня в регіоні фіксують 20-30 нових випадків захворювання. За останню добу виявили 55 хворих на COVID-19, з них у Полтаві – 22.

У Полтавському центрі громадського здоров’я зазначають, захворюваність на COVID-19 в регіоні вже досягла критичної межі. Статистика говорить лише про лабораторно підтверджені випадки. Окрім цього, є особи з ознаками гострої респіраторної інфекції, які своєчасно не звертаються до лікаря і не самоізолюються, тож вони також можуть мати легкий перебіг коронавірусу і бути джерелом поширення захворювання серед колективу на роботі, у сім’ях, в інших місцях скупчення людей.

“Спеціалізовані лікарні поступово заповнюються тяжкими хворими, які потребують стаціонарної допомоги і навіть штучної вентиляції легенів. У той же час ми спостерігаємо, що у місцях скупчення людей не дотримується  соціальне дистанціювання у 1,5 м, не всі громадяни одягають захисні маски, не витримується у приміщеннях норма площі 5 м2 на 1 відвідувача. Також не виконуються елементарні заходи безпеки у колективах підприємств та установ, у транспорті (особливо приватному), у гуртожитках, у сім’ях”, – повідомляють у Полтавському центрі громадського здоров’я.

Читайте також: На Полтавщині за добу виявили рекордну кількість випадків COVID-19 з початку карантину

Секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота у своєму Telegram-каналі написав, що невдовзі регіон може потрапити до помаранчевої зони адаптивного карантину через стрімке зростання кількості хворих у місті.

“Що маємо по факту? Стрімке зростання інфікованих у місті. Щодня маємо понад 10 нових випадків, є тенденція до росту. Держпродспоживслужба і лабораторний центр одностайно стверджують, що рахунок, коли ми ввійдемо до помаранчевої зони, пішов на дні. І тому спеціалісти цих служб категорично проти будь-яких концертів і масових зібрань”, – повідомив Олександр Шамота.

Нагадаємо, наразі Полтавська область перебуває у “зеленій зоні” адаптивного карантину.

Що означає помаранчевий рівень епіднебезпеки?

Є три критерії, за якими регіони відносять до різних рівнів епідемічної небезпеки – заповненість ліжок у лікарнях, кількість нових випадків на 100 тис. населення за останні 14 днів та середня кількість тестувань на 100 тис. населення. Для встановлення помаранчевого рівня встановлюються такі показники:

  • завантаженість лікарень – від 50% до 75% від кількості ліжок (протягом 5 днів поспіль);
  • 120-240 випадків на 100 тис. населення для районів, міст обласного значення з населенням менше 70 тис. або  80-160 випадків на 100 тис. населення для інших адміністративно-територіальних одиниць (більше 70 тис. осіб);
  • середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА становить менше ніж 24 тестування на 100 тис. населення (протягом останніх 5 днів)

Для помаранчевої зони забороняється:

– діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;

– діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час;

– планові госпіталізації в лікарнях;

– спортзали, фітнес-центри, заклади культури;

– прийом нових змін в дитячі табори;

– обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 квадратних метрів та не більше 100 людей.

Щоб регіон не потрапив до помаранчевої або червоної зон епідемічної небезпеки, у Полтавському центрі громадського здоров’я радять виконувати елементарні правила захисту:

  • дотримуватися режиму самоізоляції при мінімальній підозрі на захворювання та негайно звертатися за меддопомогою;
  • одягати захисні маски у транспорті та інших громадських місцях;
  • дотримуватися особистої гігієни – мити руки з милом, використовувати антисептики, дотримуватися етикету кашлю;
  • дотримуватися соціального дистанціювання;
  • обмежити спілкування у тісному колі;
  • проводити вологе прибирання з дезінфекцією та провітрюванням у житлових, громадських приміщеннях, у транспорті;
  • не виїжджати без нагальної потреби в інші області України та за кордон.

 

Перейти до вмісту