Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З 2021 року на Полтавщині чекають фінансування з держбюджету щодо укріплення гори Пивиха

5 серпня у Регіональному офісі водних ресурсів у Полтавській області відбулась зустріч з представниками органів місцевого самоврядування Глобинського району та активістами з питань захисту гори Пивиха.

Гора Пивиха,– популярне місце відпочинку не тільки серед місцевих жителів, а й туристів з різних куточків Полтавщини. Проте унікальна пам’ятка природи потенційно небезпечна для відпочивальників. Підтвердженням цьому є неодноразові обрушення схилу, останнє з яких відбулось у липні 2020 року, повідомляють у Регіональному офісі водних ресурсів у Полтавській області.

Читайте також: Заказник Гора Пивиха закрили для автомобілістів

Найбільше за площею водосховище в Україні – Кременчуцьке – за багато років уже забрало в області близько 800 гектарів землі. Протяжність берегів Кременчуцького водосховища в межах Полтавської області становить 156 км, і майже третина з них потребує термінового захисту, адже щороку вода забирає від двох до семи метрів берега.

Під загрозою також опинилась і найвища точка Лівобережної України – гора Пивиха, розташована на березі Кременчуцького водосховища між Градизьком і селом Максимівка Кременчуцького району. Довжина ділянки, що потребує негайного берегоукріплення – 5,6 км.

У 2010 році за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у Полтавському обласному управлінні водного господарства (нині – Регіональний офіс водних ресурсів у Полтавській області) виготовили проектно-кошторисну документацію по об’єкту “Берегоукріплення Кременчуцького водосховища від с. Максимівка Кременчуцького району в напрямку гори Пивиха. I черга”. Втім, будівництво так і не розпочалося.

Виконання заходів по захисту геологічної пам’ятки можливо шляхом залучення коштів усіх бюджетів, що передбачено “Регіональною програмою розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну р. Дніпро у Полтавській області на період до 2021року”.

Регіональний офіс водних ресурсів у Полтавській області щороку подає пропозиції до Держводагентства, Полтавської ОДА щодо фінансування берегоукріплювальних заходів на Кременчуцькому водосховищі.

У 2016 році Полтавська ОДА звернулась до Міністерства екології та природних ресурсів України з проханням посприяти у державній підтримці області із даного питання. Відповідь була позитивною, але фінансування можливе починаючи з 2021 року.

Перейти до вмісту