Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Делікатеси з Полтавщини: равликів, вирощених під Полтавою, експортують до країн Середземномор’я

У селі Терентіївка, що в Полтавському районі, на фермі “Лісовий равлик” вирощують близько 10 тонн  равлика. Більшу частину продають на експорт до Італії, Іспанії, Португалії та Франції. Інше планують переробити і реалізувати в Україні.

На фермі вирощують їстівного равлика хелікс аспера Максима (Helix Aspersa Maxima) та хелікс аспера Мюллєр (Helix Aspersa Muller). Равлик Helix Aspersa Maxima виростає за 6-7 місяців. Вага дорослого становить від 15 до 26 грамів, а діаметр мушлі становить 25 – 40мм. Равлик Helix Aspersa Müller виростає за 5-6 місяців до ваги від 6 до 12 грамів з діаметром мушлі 20 – 30мм.

Даний вид молюска користуються великим попитом в західній Європі і є смачним, корисним делікатесом та вишуканою стравою багатьох ресторанів і кафе. Зважаючи на те, що місцеві Європейські фермери не можуть повністю покрити потреби ринку по цьому молюску, такий бізнес  для українців є перспективним.

Зокрема, Helix Aspersa Muller експортується до країн Середземномор‘я. Helix Aspersa Maxima до Франції. Весь експорт відбувається через великі хаби (посередники в Литві і Польщі).

“Опираючись на досвід та пройшовши навчання на закордонних і вітчизняних фермах, ми розробили основні стратегії розвитку. Місце було вибране не випадково, поруч із містом, для зручної транспортної розв’язки; екологічно чиста зона, поряд із сосновим лісом, Екопарком у Ковалівці, трьома річками: Ворскла, Коломак та Свинківка. Неподалік місце на туристичній мапі “Криниця Петра першого”, – розповідає співвласник ферми Сергій Яхно.

На фермі “Лісовий равлик” займаються не лише вирощуванням промислового равлика, а й переробкою та створенням готових напівфабрикатів для поставок в ресторани, кафе, торгові мережі. Також тут налагоджений прийом туристів. Відвідувачі мають можливість ознайомитися, як проходить повний цикл по вирощуванню їстівного равлика, продегустувати делікатеси такі, як Ескарго, фірмовий паштет, мариноване філе равлика та ікра.

М’ясо равликів досить поживне, але при цьому вважається дієтичним. До того ж воно містить масу корисних елементів. М’ясо равлика відмінно засвоюється, позитивно впливає на роботу шлунка. Особливо, така страва популярна в європейських країнах. Наприклад, равликів подають в ресторанах Франції, Іспанії. Україна теж поступово переймає моду на це блюдо. Равлики з’являються в меню елітних закладів.

Також равлики використовуються в косметичних і лікувальних цілях. Переваги слизу равлика були визнані в стародавній Греції Гіппократом, який використовував його для лікування шкіри і виразок, а також для зменшення рубців. Зовсім недавно чилійські фермери-равлики відзначили переваги, коли помітили, що порізи на руках зажили дуже швидко, а шкіра стала м’якшою. Це пов’язано з тим, що слиз містить алантоїн, антибіотики, гліколева кислота, колаген та еластин, тому вона лікує і регенерує клітини шкіри, зводячи до мінімуму рубці.

“Наша ферма ще продовжує розвиватись. Маємо ще безліч ідей, які плануємо тут реалізувати. Тому попереду ще дуже багато нового для України і Полтавщини в цілому. Ми хочемо долучитися до того, щоб зробити туристичний напрямок нашого регіону цікавішим і привабливішим”, – зазначив Сергій Яхно.

Перейти до вмісту