Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Чи можна вакцинувати дітей і дорослих під час пандемії COVID-19: роз’яснення

Чи можна вакцинувати дітей і дорослих під час пандемії COVID-19 розповіли у Нацслужбі здоров’я.

ВООЗ закликає не відмовлятися від планової вакцинації під час пандемії, адже це призведе до нових спалахів інфекційних хвороб.

В Україні щеплення за Національним календарем безоплатні для пацієнта. У Календар входять вакцини проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. Крім того, держава закуповує вакцину проти 11 хвороби – сказу.

Вакцинація проти сказу не входить до календаря щеплень, але робиться за потребою у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу. Вакцина БЦЖ робиться немовляті в пологовому будинку. Це також, гарантована безоплатна послуга.

Більшість щеплень роблять у дитинстві, але дорослим потрібна ревакцинація проти дифтерії та правця кожні 10 років.

Щеплення за Національним календарем можна отримати у лікаря, з яким підписана декларація. Вакцини за державний кошт є в комунальних, приватних закладах та лікарів-ФОП, які уклали договір із НСЗУ.

Якщо пацієнт бажає зробити щеплення вакциною певного виробника, яку держава не закуповує централізовано, тоді за її придбання в аптеці доведеться заплатити.

Перейти до вмісту