Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Відпустка на Полтавщині: де варто побувати

Частково закриті кордони, авіасполучення та пандемія у світі можуть вплинути на звичний відпочинок українців закордоном. Натомість, зараз є шанс для розвитку внутрішнього туризму. 

На Полтавщині кожен знайде для себе вид відпочинку, який однозначно припаде до душі.

Кореспонденти “Новин Полтавщини” зібрали кілька варіантів відпочинку на Полтавщині, як одноденного, так і на кілька днів. Зокрема, місця активного та зеленого туризму, бази відпочинку, санаторії.

Парк літнього відпочинку замість гірськолижного комплексу

Для сімейного відпочинку, з дітьми чи у колі друзів варто обрати парк літнього відпочинку, що працює на базі гірськолижного комплексу “Сорочин Яр”. Він знаходиться під Полтавою, в’їзд зі сторони села Стасі Диканського району.

На території комплексу працює дитяче містечко, місце для відпочинку з пуфами, зона з гамаками та лежаками, дитяча гірка з басейном. Також через озеро можна переправлятися на тюбах. Окрім того, можна покупатися в озері чи пограти у волейбол та міні-футбол.

Лише у понеділок, коли парк працює з 14.00 до 20.00, – вхід безкоштовний, в інші будні та вихідні можна відвідати атракції з 10.00 до 20.00. Вхід для дорослих — 60 гривень, для дітей до 14 років — 40 гривень.

Особливістю Парку літнього відпочинку є гірка Water Hill, протяжністю 130 метрів. Підніматися на неї можна за допомогою ескалатора. Така розвага для дорослого коштує 150 гривень, для дитини – 100 гривень.

Після активного відпочинку можна й смачно поїсти. Оренда бесідки, мангалу та дров коштує 650 гривень. Свої речі можна залишити у камері схову, яка вартує 30 гривень на день, покривало чи полотенце — 50 гривень.

Ще можна й половити рибу — вудка з прикормом коштує 50 гривень.

“Цього року вперше запустились так масштабно. Минулого літа працювали на День незалежності та ще тиждень після, але тоді було інакше. Зараз не так людно, черг ще немає. На нашому сайті є веб-камери, тож можна подивитися що відбувається. Уже не дочекаюсь вихідних, щоб приїхати зі своєю сім’єю”, – розповіла адміністратор комплексу Євгенія Пишненко.

До речі, перед входом кожному виміряють температуру. У комплексі є санітайзери та одноразові маски.

Човникова станція

Відпочити на один день можна на човниковій станції. Така розвага знаходиться у Полтаві за готелем “Турист”, що поблизу Південного вокзалу. Дістатись до готелю можна або автомобілем, або доїхавши громадським транспортом до зупинки Богдана Хмельницького.

На станції можна орендувати човен (потрібно залишати під заставу паспорт чи водійське посвідчення) або ж приїхати зі своїм човнем. Для цього обладнали спеціальний пірс. Прокат човнів — 80 грн/год. Човни видаються лише для повнолітніх. На території станції купатися заборонено.

Є 10 впорядкованих альтанок, поруч є обладнані мангали. Вартість: невеликі альтанки — 500 грн/ 5 год, більші — 600 грн/ 5 год. Допускаються не більше 10 осіб.

“Якщо люди хочуть продовжити час відпочинку в альтанці, то додатково сплачують 100-120 грн/год. Станція працює з дотриманням усіх епідемічних вимог. На території всі перебувають у масках, вимірюють скринінг, кожні 2-3 години альтанки обробляють дезінфікуючими розчинами”, – розповіла директор туркомплексу “Турист” Лариса Оніщук.

За бажанням, на човниковій станції можуть організувати майстер-клас з приготування галушок, вареників та виготовлення ляльки-мотанки. Вартість — 70 грн з людини.

Бази відпочинку

Для тих, хто хоче відпочити від шуму міста, сповна насолодитись природою, на Полтавщині працює база відпочинку “Берег”. Вона розташована у селищі Світлогірське Кобеляцького району.

На базі відпочинку можна скупатися в басейні, покататися на велосипеді, пограти у футбол, волейбол, бадмінтон. Орендувавши катер, човен чи катамаран, можна насолодитися красою природи чи половити рибу. Для дітей є майданчики, надувні гірки та басейни.

Стандартний номер в готелі на добу стартує від 800 гривень, у будиночку — від 1200 грн. Але ціни можуть змінюватися у період акцій, спецпропозицій та святкових днів. Діти до 5 років можуть проживати безкоштовно, але без додаткового місця та сніданку. До речі, обов’язкова умова — заселятися без домашніх улюбленців.

На базі відпочинку дотримуються усіх карантинних обмежень.

Відчути дух старовини української самобутності та побувати у справжньому селі козацької епохи можна, відпочиваючи на базі відпочинку “Козачий стан” у Великобагачанському районі, що знаходиться на річці Псел. Сюди можна приїхати і відпочити кілька днів, заселившись у будиночки, а можна просто відпочити на один день.

Вартість оренди будиночку на 4 особи — 1500-2500 грн/ на добу. На території є озеро, баня, ресторан в українському стилі, бесідки, дитячий майданчик, пляж з лежаками, парковка, пліт на 20 осіб.

“Є місце, де покупатись, можна приймати сонячні ванни, наявні лежаки. Якщо приїхали відпочити на один день, це коштує 200 грн з людини. У разі, якщо спіймали рибу і відпочивальники захочуть забрати, то платять 40 грн/кг. Ті, хто проживає на базі, риболовля, лежаки безкоштовно”, – розповів власник бази Павло Максименко.

Інші види відпочинку

Не лише добре відпочити, а й покращити здоров’я можна у санаторії “Сосновий бір”. Він знаходиться у села Власівка Зіньківського району на краю соснового лісу, на відстані 50 кілометрів навколо немає промислових підприємств.

Санаторій має загальнотерапевтичне лікування, де застосовують як традиційні, так і нетрадиційні методи лікування у поєднанні з правильним дієтичним харчуванням. Можна спробувати близько десятка різновидів ванн, окрім сірководневих і контрасних, масаж, грязелікування, озокеритолікування, інгаляції, є соляна кімната, навіть можна подихати гірським повітрям (Установка Борей).

Також на території закладу працює кафе, басейн, тренажерний зал, спортзал, спортивна літня площадка, є прокат велосипедів.

Путівки коштують від 590 гривень за добу у номера стандарт. Є одно-, двох-, трьох- та чотирьохмісні номера. Людям з інвалідністю надають знижки.

За словами працівниці санаторію Юлії Діденко, зараз санаторій заповнений менше, ніж на половину. На території закладу діє масковий режим.

Нині чи не найпопулярнішим видом відпочинку останнім часом є садиби зеленого туризму — відпочинок у сільському приватному будинку. Одна з таких – “Country House” – знаходиться у с. Чечелево Кременчуцького району.

Проживання там не передбачено. Натомість можна приїхати відпочити на один день.

“Ми займаємось подієвим туризмом. Запрацює нова локація — маленьке поселення гномів, хобітів й ельфів. Також розвиваємо екологічну локацію, плануємо облаштувати наметове містечко. Можемо організувати екскурсійний день по цікавим місцям, включаючи Кременчук”, – говорить власниця садиби Надія Михайлова.

Вартість туру – 90 грн/чол (для дітей), 120 грн/чол (для дорослих). До вартості туру “Живий музей вергунів” входить:
1.Історичний екскурс (історія виникнення вергунів , легенди, приказки про вергуни, тощо)
2.Знайомство з рецептами вергунів,інгредієнтами та кухонним приладдям.
4.Майстер-клас приготування вергунів в куховарні простонеба та веселі кулінарні розваги разом з гостями.
5.Смакування вергунами та пригощання до вергунів ( вітамінний чай,варенуха).
6.Фотосесія на згадку.
7. Приємні сюрпризи та хороший настрій.

Садиба зеленого туризму “Country House” запрацює з 10 липня. Детальніше про садибу можна дізнатись за посиланням.

Фото: pexels

Перейти до вмісту