Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

У квітні НСЗУ оплатила пріоритетні послуги понад 42 тисячам українців

У рамках Програми медичних гарантій Національна служба здоров’я України визначила 5 пріоритетних напрямків, що фінансуються за підвищеним тарифом: лікування гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда. допомога при пологах, допомога у складних неонатальних випадках та інструментальні обстеження для раннього виявлення раку.

У квітні НСЗУ оплатила пріоритетні послуги для 42 763 пацієнтів в Україні. Зокрема, за даними електронної системи охорони здоров’я, у квітні пологові будинки та багатопрофільні лікарні в межах договору з НСЗУ надали 18 530 послуг за пріоритетним пакетом з медичної допомоги при пологах, з яких 4 277 це – кесарів розтин, повідомляють у НСЗУ.

Медичну допомогу за пріоритетним пакетом щодо складних неонатальних випадках у квітні отримали 2 490 немовлят, з них 213 – народжені з вагою до 1,5 кг. 

Також медзаклади пролікували майже 6,5 тисяч українців, що мали інфаркт чи інсульт, 13,5 тисячам пацієнтів було зроблено ендоскопічні обстеження та мамографію як пріоритетну послугу.

Читайте також: Пілотний проект медреформи на Полтавщині не має нічого спільного із тим, що запровадили в Україні з 1 квітня , – Степанов

Найбільшу кількість договорів на лікування гострого інсульту уклали медичні заклади Івано-Франківської області (14), на лікування гострого інфаркту – заклади  Дніпропетровської області (6). На медичну допомогу при пологах уклали найбільше закладів у Львівській області (28), на медичну допомогу у разі складних неонатальних випадках підписано у м. Київ (9). Найбільша кількість закладів, які обстежуватимуть щодо раннього виявлення раку, – у Дніпропетровській області (49).

Керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан: “Ми працюємо в умовах обмежених бюджетних ресурсів на охорону здоров’я. Тож визначено пріоритетні напрямки. Вже у перший місяць другого етапу реформування – роботи Програми медичних гарантій – понад 42 тисяч реальних людей змогли скористатися допомогою за цими напрямами. Пацієнти мають знати: якщо стався інфаркт чи інсульт, все, що треба зробити людині чи її близьким – викликати швидку допомогу, а не шукати терміново гроші на лікування. Так само не потрібно платити і за обстеження, завдяки яким можна виявити онкозахворювання на ранній стадії, і вчасно почати лікування. Людині потрібно лише звернутись до сімейного лікаря або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження. Також українським родинам вже не потрібно заощаджувати кошти на народження малюка. Допомога при пологах – серед пріоритетних послуг і буде оплачена НСЗУ.”

Перейти до вмісту