Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

День вишиванки: історія гадяцької “жидівки”

21 травня відзначають День вишиванки – символу, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, і місця, де проживають.

Вишиванка – це символічна річ для кожного з нас, адже це є святковий одяг! В орнаменті можна побачити сліди історії нашої країни та історію свого роду. КП “Гадяччина туристична” розповідає про особливий, притаманний тільки Гадяцькому краю, вид вишиванки – “жидівка”.

Гадяцька вишивка є унікальною за своєю колористикою, орнаментикою та технікою вишивання, здавна поширеними в селах Гадяцького району.

“Жидівка” – сорочка, яка вишивалась в деяких селах Гадяцького району Полтавської губернії, населених переважно людьми “старої віри”, які ретельно зберігали давні узори та техніки вишиття, а саме вирізування, своїх предків і втілювали їх у своєму одязі. На Гадяччині вирізування виконували синіми нитками, які в народі називали “жидівська нитка”. “Жидівська нитка” продавалась на базарах Гадяча євреями, які через свої торгові зв’язки імпортували такі нитки, а також барвники з Індії. Колір “індіго” був недоступний через фарбування натуральними барвниками, фарбник був достатньо коштовний, адже не вирощувався в Україні. А отримати такий колір за допомогою європейських фарбників було неможливо.

“Жидівки” унікальні, особливі, високоенергетичні, “живі” сорочки, які є своєрідною візитівкою Гадяцького краю. Вони особливим чином поєднують у собі рослинні та геометричні орнаменти, створюючи неповторні мотиви, характерні для нашого регіону. В одній сорочці може поєднуватись до десяти технік. Жодної немає вишитої хрестиком, – тільки вирізування, або лиштва, або низинка, або тамбурний шов, протяганка, набирування, “пухлики”, лічильна гладь, “гречечка”, настилування.

Працівниками Гадяцької районної бібліотеки ім.Лесі Українки була проведена велика робота – збір матеріалів про гадяцьку “жидівку” на обласний огляд-конкурс по ідентифікації та визначення місцевого елемента нематеріальної культурної спадщини “Народні джерела Полтавщини”. Перемога у ньому дала можливість включити гадяцьку сорочку до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Полтавської області та просування до національного переліку НКС України.

Перейти до вмісту