Ви тут:
Суспільство 

28 травня – Вознесіння Господнє: що дозволено і заборонено робити

28 травня християни відзначають Вознесіння Христове – одне з дванадцяти церковних свят. Це свято кожного року припадає на 40-ий день після Великодня.

Значення свята Вознесіння полягає в тому, що Христос, взявши на себе гріхи людей, переміг смерть, зміг воскреснути та піднестися до Бога-Отця, пише 24 канал.

Що можна робити 28 травня

  1. Зранку на Вознесіння треба вмитися першою росою. Вважається, що Вознесенська роса наділена цілющою силою, тож здатна вилікувати хворих та подарувати молодим дівчатам красу. 
  2. Сьогодні можна щиро попросити в Бога те, в чому ви найбільше потребуєтеся. Однак прохання не повинно стосуватися фінансового благополуччя. 

Що не можна робити 28 травня 

  1. На Вознесіння не можна виносити з дому сміття. 
  2. Не можна плювати на землю, оскільки вважається, що в цей святковий день Ісус продовжує свій земний шлях дорогою. 
  3. Категорично не можна на Вознесіння займатися важкою фізичною роботою чи поратися на городі. 

Існують і старовинні кулінарні традиції, яких дотримувалися щороку. На Вознесіння пекли обрядові млинці і готували страви з яєць. Робили ритуальну випічку в формі черевиків, вважали, що Ісус довго ходив по землі і потоптав свої черевики, тому йому потрібні нові. Пекли булочки у формі сходів, як символ того, що Христос піднімається на небеса. Печиво “драбинки” освячували в церкві, пригощали рідних, дітей, бідних, ходили в гості з такою випічкою, пише rivne1.

Перейти до вмісту