Ви тут:
Комуналка Полтавщина Споживач Суспільство 

Як відбуватиметься перерахунок вартості послуг “Полтаватеплоенерго” за січень цього року

Як відбуватиметься перерахунок вартості послуг “Полтаватеплоенерго” за січень цього року

Суми у цьогорічних платіжках за січень порівняно з аналогічним періодом минулого року вже знизилися на 22%. Хоча тариф на послуги “Полтаватеплоенерго” з минулого січня не змінювався. На сьогодні відкритим залишається тільки питання, яким чином проходитиме перерахунок вартості послуг, отриманих споживачами в січні, з урахуванням зниження ціни на природний газ у цьому місяці.

Про це повідомляє пресслужба ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго”.

Нарахування вартості послуг, отриманих споживачами «Полтаватеплоенерго» упродовж січня поточного року, уже проведені і невдовзі будуть відображені в щомісячних рахунках, які отримають до своїх поштових скриньок полтавці та мешканці чотирьох райцентрів області, де підприємство надає послуги. Проте вже зараз електронні версії січневих платіжок можна побачити в «Особистому кабінеті споживача» (https://abon.te.pl.ua/). Чи відображений у них перерахунок вартості послуг «Полтаватеплоенерго», анонсований урядовою постановою «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу»?

Нагадаємо, коригування (перерахунок) вартості послуг підприємства за 2019 рік відбулося за рахунок включення зменшеної вартості природного газу в тарифи на послуги підприємства, які вже перебувають на розгляді Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Підставою для такого коригування є зменшення вартості природного газу для технологічних потреб, що спостерігалося з травня 2019 року. Точкою відліку для порівняння є його вартість, закладена у чинних тарифах, що почали діяти на початку минулого року. У таких умовах «Полтаватеплоенерго» звернулося до НКРЕКП з проханням відкоригувати тарифи до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням зниження вартості природного газу за весь період зміни його цінових показників — з травня по грудень минулого року включно для всіх категорій споживачів «Полтаватеплоенерго». Зокрема, газова складова (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу) у загальній вартості теплової енергії знижена на суму 75,7 млн грн (з ПДВ).

Розрахунки підприємства були взяті до уваги Національним регулятором, тож «Полтаватеплоенерго» очікує на його рішення і можливість провести перерахунок за минулий календарний рік.

Проте залишається актуальним питання, чи відбуватиметься перерахунок вартості послуг за підсумками січня 2020 року.

Зупинімося на перебігу подій, що передували прийняттю рішення щодо визначення методології проведення останніх нарахувань. 

Лише наприкінці розрахункового періоду, а саме 29 січня, НАК «Нафтогаз України» повідомила теплопостачальні підприємства (у тому числі й «Полтаватеплоенерго») про зміну ціни на природний газ для виробників теплової енергії та надіслала для підписання додаткові угоди до договорів постачання природного газу. Отже, лише в останні дні січня стало зрозуміло, за якою ціною протягом усього місяця «Полтаватеплоенерго» закуповувало газ на технологічні потреби. Нова ціна (без урахування тарифів на транспортування та розподіл природного газу) розрахована відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №17 від 24.01.2020 і становить 4 650 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ), що на 15% нижче за ціну, раніше визначену прейскурантами НАК «Нафтогаз України».

Водночас із січня цього року відбулося істотне підвищення тарифів на транспортування та розподіл природного газу та цілої низки інших складових чинного тарифу, що призводить до значних додаткових витрат «Полтаватеплоенерго», джерело покриття яких у підприємства відсутнє

Окремо зауважимо, що на сьогодні тарифів на послугу з постачання теплової енергії та гарячої води, які б відповідали тарифам на теплову енергію, скориговану в тому числі на зменшення вартості природного газу, Нацкомісія ще не встановила

ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» переконане, що підходи до проведення перерахунку обов’язково мають ґрунтуватися на дотриманні та непорушності принципів тарифоутворення, регламентованих Законами України «Про ціни і ціноутворення», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про житлово-комунальні послуги».

Постанова Кабінету Міністрів України №1082 від 24.12.2019 наділяє теплопостачальні підприємства правом приймати рішення щодо зміни вартості послуг з теплопостачання для споживачів у зв’язку зі зміною ціни природного газу, який використовується для виробництва цих послуг. Оскільки ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» є ліцензіатом НКРЕКП, для реалізації цього права підприємство відразу ж після отримання інформації від НАК «Нафтогаз України» звернулося до НКРЕКП з проханням надати роз’яснення щодо механізму реалізації положень постанови №1082 в ситуації, що склалась. Нагадаємо, саме НКРЕКП (відповідно до затверджених процедур та порядків формування державних регульованих цін, визначених положеннями Законів України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг») встановлює державні регульовані ціни (тарифи) на комунальні послуги для «Полтаватеплоенерго».

Отже, з метою фактичної реалізації положень постанови №1082 на початку лютого цього року «Полтаватеплоенерго» звернулося листом до НКРЕКП з проханням під час встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії, що очікується в останній декаді поточного місяця, урахувати зниження ціни природного газу в січні 2020 року.

Зараз нам лишається сподіватись, що рішення НКРЕКП буде швидким та об’єктивним, ураховуватиме всі вимоги чинного законодавства України і водночас не розчарує споживачів послуг «Полтаватеплоенерго».

Про рішення Національного регулятора та визначений ним підхід до проведення перерахунку вартості послуг підприємства буде повідомлено додатково

ФОТО: freepik

Перейти до вмісту