Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

«Літо на Полтавщині»: якою є обласна програма з оздоровлення та відпочинку дітей на 2020-2024 роки

«Літо на Полтавщині»: якою є обласна програма з оздоровлення та відпочинку дітей на 2020-2024 роки

15 січня у Полтавській ОДА відбулося розширене засідання обласного штабу з організації та відпочинку дітей.

Заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко зазначила, що на Полтавщині вже розпочались організаційні заходи щодо забезпечення оздоровчої кампанії на цей рік, а також акцентувала увагу на дотриманні протипожежної безпеки у закладах відпочинку.

«В області розпочато проведення організаційних заходів та підготовки щодо забезпечення оздоровчої кампанії на 2020 рік. Основне завдання – перш за все надати дітям Полтавщини якісний, доступний та безпечний відпочинок у позаміських та пришкільних закладах оздоровлення та відпочинку. Цього року жоден заклад не повинен приймати дітей, доки не будуть виконані всі вимоги протипожежної безпеки. У Програмі повинно бути передбачено фінансування відповідних заходів. Не буде так, що підписали акти, в заклад заїхали діти, а недоліки не усунули. Якщо такі порушення будуть виявлені, відповідальність нестимуть відповідальні особи. Питання пожежної безпеки треба контролювати ще до відкриття таборів», – сказала вона.

Як розповів заступник начальника ГУ ДСНС у Полтавській області Володимир Гришанін, минулі роки були випадки, коли заклад відкривали з певними порушеннями.

«Зі 380 виявлених в передні роки порушень, нині залишилися не усунутими 78 заходів капітального характеру. Це наявність пожежної сигналізації, водопостачання та інші проблемні питання щодо забезпечення пожежної безпеки. Ми підписали акти, бо нас запевнили, що дані порушення візьмуть до уваги та усунуть», – сказав Володимир Гришанін.

У проекті обласної програми з оздоровлення та відпочинку дітей, яка розрахована на 2020-2024 роки, продовжено механізм відшкодування частини вартості путівки дитячим таборам. Нагадаємо, цей механізм вперше ініціювали на Полтавщині у 2016 році. Відшкодування вартості путівки відбувається за схемою 30/70 — де 30% від вартості путівки сплачують батьки, а 70% – за рахунок коштів бюджету.

За останні 4 роки завдяки такому механізму на Полтавщині підвищено на 46% спроможність сімей на оздоровлення дітей. Зменшено на 23,5% навантаження на власників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку різних типів і форм власності. Збільшено на 80% наповнюваність дитячих закладів, які, в свою чергу, почали підвищувати якість послуг з оздоровлення”, – говорить заступник начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА Наталія Шкоденко.

У 2019 році понад 9 тисяч дітей скористались механізмом здешевлення вартості путівок, які разом з батьками самостійно обрали заклад оздоровлення та відпочинку.

Бюджет обласної програми складає 544 млн 392 тис. 800 грн. Цьогоріч на Полтавщині планують оздоровити на 3-4 тисячі дітей більше, ніж попереднього року.

«В області 139 тисяч дітей віком до повних 17 років. У 2019 році було охоплено оздоровленням та відпочинком понад 74 тисячі дітей. Це становило 51, 9% від загальної кількості дітей шкільного віку. Було освоєно 159 млн грн. Цьогоріч плануємо збільшити до 53% – на 3-4 тисячі дітей. Тобто, на 5-6 млн грн фінансування буде більше. Збільшено фінансування на відшкодування частини вартості путівки на 2,5 млн грн, а на закупівлю путівок – на 2 млн грн», – зазначила Наталія Шкоденко.

Проект обласної програми на 2020-2024 роки враховує моніторинги реалізації попередньої програми й акцентує увагу на здешевленні вартості путівок, збереженні та підтримці мережі дитячих закладів, розвитку матеріально-технічної бази. Перш за все, здійснюватиметься закупівля путівок за кошти обласного та місцевого бюджетів для дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Перейти до вмісту