Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

З 7 жовтня на Полтавщині стартує Тиждень безпеки дорожнього руху, – Сергій Марчишинець

З 7 жовтня у Полтавській області стартує Тиждень безпеки дорожнього руху. Метою його проведення є об’єднання зусиль на виконання програми з безпеки дорожнього руху й популяризація дотримання правил дорожнього руху. Про це під час сьогоднішньої пресконференції в ОКІА “Новини Полтавщини” розповів начальник управління інфраструктури Полтавської ОДА Сергій Марчишинець.

Він наголосив, що усі райони та ОТГ мають долучитися до заходів, розроблених у рамках обласної Програми з безпеки дорожнього руху, а також підсумувати вже зроблене.

Зокрема, Сергій Марчишинець зазначив, що, за даними Світового банку, Україна має критично низькі показники з безпеки дорожнього руху. За роки незалежності у ДТП загинули понад 180 тисяч людей і травмувалися майже 1,3 млн громадян.

На території Полтавщини за січень-травень цього року кількість ДТП зменшилася на 6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Основні види ДТП з постраждалими на території області: зіткнення — 48%, наїзд на пішохода — 29%, наїзд на перешкоду — 8%, наїзд на велосипедистів — 6%, перекидання — 5%.

– Активізація роботи з безпеки дорожнього руху на рівні держави розпочалася на початку 2018 року. Тогоріч розпорядженням Кабміну затвердили План заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху до 2020 року. У свою чергу, постановою Кабміну затверджено Державну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні, фінансове забезпечення якої складає 5 відсотків сформованих коштів державного дорожнього фонду. Взявши за основу Концепцію та Державну Програму Управління інфраструктури, розроблено обласну Програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху, яка затверджена рішенням сесії Полтавської облради, – розповів Марчишинець

Він зазначив, що дана Програма ґрунтується на трьох основних напрямках: пропаганда, підвищення рівня безпечності доріг та дорожньої інфраструктури, моніторинг.

Перший напрям націлений на пропаганду безпеки дорожнього руху та включає у себе виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, спрямованих на безпеку дорожнього руху, проведення просвітницьких та масових заходів, що підвищують свідомість громадян щодо безпеки дорожнього руху.

– Полтавщина долучилася до пілотного проєкту “Traffic Challege”. На даний час на місцевих телеканалах та рекламоносіях транслюються соціальні відеоролики, розроблені Міністерством, які нагадують водіям та пішоходам про дотримання швидкості під час руху. Також ми плануємо проведення просвітницької роботи серед дітей у дитячих закладах, забезпечення населення світловідбивними елементами — флікерами. Підіб’ємо підсумки обласного конкурсу малюнків серед учнівської молоді “Безпека дорожнього руху очима дітей”. До речі, до конкурсу долучилося дуже багато діток, ми навіть не очікували таку кількість робіт.

Управління інфраструктури спільно з інспекторами управління патрульної поліції Полтавщини з початку 2019-го провело просвітницькі заходи в дев’яти районах області. Охопили 47 навчальних закладів та близько 12 тисяч дітей забезпечили світловідбивними елементами.

Також, за його словами, в області планують проведення навчання з надання домедичної допомоги постраждалим у ДТП серед працівників транспортної сфери. І надалі проводитимуть рейдові перевірки щодо виявлення нелегальних перевезень.

У рамках Тижня безпеки дорожнього руху відбудеться Регіональний форум з безпекти дорожнього руху, що стане платформою для обміну досвідом роботи та сприяння в подальшому розвитку підвищення рівня ефективності впровадження заходів з безпеки дорожнього руху.

Форум проходитиме 8 жовтня у селі Супрунівка у ПОКП “Аеропорт-Полтава”, початок о 10:00.

– Метою проведення Форуму є популяризація безпеки дорожнього руху на території Полтавської області шляхом впровадження комплексу системних заходів територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, спрямованих на створення безпеки та комфортних умов для учасників дорожнього руху.

Другий напрям роботи за Програмою направлений на підвищення рівня безпечності доріг та дорожньої інфраструктури та передбачає проведення на дорогах загального користування та вулицях міст у місцях концентрації ДТП та інших аварійно-небезпечних ділянках необхідних робіт, спрямованих на зниження рівня аварійності; облаштування зон наземних пішохідних переходів, розв’язок кільцевого типу з малим діаметром центрального острівця на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, на перехресті автомобільних доріг. Продовжать і облаштування напрямних острівців для зниження швидкості руху перед в’їздом до населених пунктів, зон пішохідних переходів засобами підвищеної видимості, облаштування освітлення пішохідних переходів з використанням автономного забезпечення, встановлення дорожнього огородження та знаків. Облаштовуватимуть в області і системи примусового зниження швидкості, зокрема інженерні споруди, що обмежують швидкість. На даний час такі об’єкти є в Лохвицькому та Семенівському районах.

Третій напрям — це моніторинг безпеки дорожнього руху. Робота в даному напрямку направлена насамперед на впровадження високотехнологічних систем: відеоспостереження за транспортними засобами у місцях концентрації ДТП, GPS-моніторинг для відстеження транспортних засобів, що здійснюють пасажирські перевезення.

– Обласною робочою групою з питань функціювання ринку пасажирських автомобільних перевезень, під час здійснення виїзних перевірок за дотриманням чинного законодавства суб’єктами, які надають послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом в області, неодноразово виявлялися порушення чинного законодавства у сфері автомобільних пасажирських перевезень. Основні порушення — це відсутність паспорту маршруту, відсутність договору про перевезення пасажирів, а також порушення Правил дорожнього руху. Тож, для впевненості у безпеці та переконанні законності здійснення перевезень, на офіційному веб-сайті Управління інфраструктури Полтавської ОДА, громадянам доступна “Інтерактивна мапа мережі автобусних маршрутів України” в тому числі і Полтавської області. За допомогою цієї мапи можна дізнатися інформацію про майже 4000 міжобласних та міжнародних маршрутів: розклад руху і проміжні зупинки, спланувати маршрут та перевірити перевізника на наявність ліцензії, – розповів Сергій Марчишинець.

Він підсумував, що найближчим часом на мапі буде розміщено інформацію про перевізників, що здійснюють приміські та міжміські внутрішньо-обласні маршрути загального користування.

Більше — дивіться у ВІДЕО

Перейти до вмісту