Ви тут:
Відео Полтавщина Спорт Суспільство ТОП-новина 

14-річна спортсменка з Полтавщини здобула золото на Чемпіонаті Європи з сумо

Їй всього 14 років, а вона вже тріумфує на Чемпіонаті Європи із сумо серед юніорів та юнаків. Це Оксана Рошка, учениця 9 класу Воскобійницької загальноосвітньої школи I-III ступенів, що у Шишацькому районі на Полтавщині.

Чемпіонат Європи із сумо серед юніорів та юнаків тривав з 26 по 29 вересня в Угорщині. Звідти нагороди привезли четверо спортсменів з Полтавщини: у віковій категорії до 14 років – Оксана Рошка золото (до 50 кг), Вероніка Терешок срібло (до 65 кг), Вікторія Волоцька бронза (до 65 кг); у віковій категорії до 18 років — Руслана Приходько золото (до 75 кг).

Коли Оксана почала займатись сумо, їй було 11 років. Батьки віддали її у секцію сумо у Воскобійниках, що працює у будинку культури. За час постійних тренувань, неодноразово хотіла піти зі спорту. Проте щоразу «брала себе в руки» і продовжувала тренуватись. Нині, зізнається спортсменка, це її улюблений вид спорту.

«Коли почала займатись сумо, мені було дуже важко боротись. Зараз час минув, і сам процес боротьби мені найбільше подобається. Тренуюсь тричі на тиждень. Звичайно, були думки кинути спорт, не хотіла ходити на тренування, але потім йшла і тренувалась. Зараз можу сказати, що це мій улюблений вид спорту, й ніяким іншим займатись не хочу»

За плечима в Оксани – перемоги на юніорському Чемпіонаті України із сумо серед у 2017 році, Чемпіонаті України серед юніорів у 2018 році. Говорить, що всього має 26 грамот і 18 медалей.

«Ми готувались до обласних змагань, там здобули I місце. Потім поїхали на Чемпіонат України у Харків, там теж посіли I місце. Так вирішили їхати на Чемпіонат Європи. Сильно хвилювалась перед змаганнями. Коли побачила суперників, то було ще більше хвилювання», – розповідає спортсменка про підготовку до Чемпіонату Європи.

Виступи Оксани Рошки на Чемпіонаті Європи можна переглянути у YouTube.

Її суперницями були спортсменки з Естонії, Польщі, Угорщини.

«Суперниці з інших країн були сильніші. У фіналі я відчувала, що можу побороти суперницю і перемогти її. Такий вид спорту, звичайно, допомагає у житті. Я можу себе захистити на вулиці»

У мріях Оксани – поїхати на Чемпіонат світу з сумо. Але брати участь у змаганнях такого рівня можна тільки з 18 років.

Аби привітати спортсменку із золотою нагородою, до Воскобійницької школи 2 жовтня завітали генеральний директор СТОВ «Воскобійники», депутат Полтавської обласної ради Валерій Капленко та голова Шишацької РДА Віктор Іваненко. Квітами та подарунками вони привітали не лише Оксану Рошку, а й сумоїстку Каріну Білоус. На цьогорічному Чемпіонаті Європи з сумо вона посіла четверте місце.

Довідково. Сумо — вид єдиноборства, в якому два борці виявляють сильнішого на круглому полі. Цей вид спорту походить із Японії і вважається одним з видів бойових мистецтв. Для того, щоб стати борцем сумо, зовсім не обов’язково народитися в Країні висхідного сонця. Сьогодні це бойове мистецтво дуже популярне за межами Японії, зокрема і в Україні. 

Два основних правила використовуються для визначення переможця кожної сутички:

  1. той, хто торкнувся першим до землі будь-якою частиною тіла, окрім стоп, вважається таким, що програв.
  2. той, хто торкнувся першим до землі за межами круга вважається таким, що програв.

Перейти до вмісту