Ви тут:
Відео Полтавщина Спорт Суспільство ТОП-новина 

Учасник Олімпіади переміг у Чемпіонаті України з напівмарафону у Полтаві

1 вересня у Полтаві на площі перед Полтавською ОДА триває масштабний напівмарафон. Більше 6 тисяч спортсменів взяли участь у 5-х за ліком бігових змаганнях.

Цього року окрім проведення традиційних змагань, у Полтаві провели Чемпіонат України з напівмарафону.

“Сьогодні Полтава не просто спортивне місто, а й легкоатлетичне місто. Бажаю, щоб всі види спорту продовжували набрати міць у Полтаві. Тут сьогодні проводитиметься Чемпіонат України з напівмарафону. Це вперше за роки незалежності Полтава отримала такий статус”, – прокоментував на відкритті генеральний секретар Федерації легкої атлетики України Михайло Ведмідь.

“Дуже приємно, що вже перед стартом вирують емоції і всі готуються до забігів. Цього  року ми більш глобально і масово організували цей спортивний захід. Варто зазначити, що у кожному виді спорту присутній біг”, – прокоментував начальник Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА Олександр Буцький.

Історія масштабних забігів під загальною назвою «Полтавський напівмарафон» розпочалася 6 вересня 2015 року, коли на проїжджій частині біля Корпусного парку близько 700 учасників з 43 населених пунктів України взяли участь у трьох забігах – 3 км, 10 км та 21,0975 км. Того дня на головній дистанції, напівмарафоні, не було рівних Артему Кабзану з Дніпропетровська, (результат – 01:13:42.08), який менше чим на дві хвилини випередив Якова Савченка.

Наступного року переможцем полтавського напівмарафону з часом 01:07:20 став одесит Юрій Грицак, а ще через рік Ігор Русс – учасник Олімпійських ігор 2016 року у бразильському Ріо-де-Жанейро.

Нарешті, 2018 рік став тріумфальним для Павла Олійника з Чернігова, який окрім медалі отримав призові у розмірі 5000 грн. На п’єдестал також піднялися переможці минулих років Юрій Грицак та Ігор Русс.

Цьогоріч напівмарафон у Полтаві змінив локацію – змагання стартували напроти будівлі Полтавської обласної державної адміністрації по вулиці Соборності. На дистанції (21 км, 10 км, 5 км, естафети 4х5+1х6, 1 км, забіги для дорослих та дітей на 1 км, 500 м і 100 м.) загалом зареєструвалося 5206 бігунів різних категорій підготовки.

Перемогу у Чемпіонаті України з напівмарафону здобув житель Білої Церкви (Київська область) спортсмен Ігор Олефіренко з результатом 01:04:42. Друге місце посів Олександр Сітковський (01:04:56), а третє – Артем Кабзан (01:05:10).

Ігор Олефіренко – учасник Олімпійських ігор 2016 року у Ріо-де-Жанейро, професійний марафонець, майстер спорту міжнародного класу з марафону, посів 18 місце на Чемпіонаті світу з марафону. Зізнається, що у Полтаві перебуває вперше і дуже сподобалась бігова траса.

“Дуже класні враження. Раніше я ніколи не був у Полтаві. Гарна дистанція, тому що дуже багато бігали у центрі і обабіч дороги люди постійно підтримували. А це неабияк надихає. Гарна бігова траса, бо рівна поверхня і не було сильних крутих підйомів”, – прокоментував переможець.

Що стосується традиційного напівмарафону, то призові місця посіли Дмитро Пожевілов (01:10:03), Антон Заиченко (01:17:02) та Володимир Билим (01:17:41).

Слід відзначити, що світовий рекорд у напівмарафоні належить кенійцю Абрахаму Киптуму, який він встановив у Валенсії 28 жовтня 2018 року, пробігши дистанцію менше чим за годину – 58.18.

 

Олег Дубина та Ліна Решетник, фото та відео ОКІА “Новини Полтавщини”

Перейти до вмісту