Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Столиця українського кіно”: у Яреськах на Полтавщині відсвяткували 125-річчя з дня народження Олександра Довженка

Село Яреськи Шишацького району є своєрідною кінематографічною точкою на карті Полтавської області. Саме тут від першого до останнього кадру знімав відомий український режисер Олександр Довженко свій фільм “Земля”. А окремі кадри у Яреськах відзняв для стрічок “Щорс”, “Звенигора”, “Іван”. Тут, 10 вересня, відсвяткували 125-річчя від дня народження відомого кінорежисера.

До пам’ятника Довженку у Яреськах урочисто поклали квіти.

“Сьогодні столиця українського кінематографу знаходиться в Яреськах. Тут складається так все добре, що історико-культурна спадщина говорить на користь туристичної індустрії місцевого краю. Велика кінематографічна спадщина говорить про те, що сюди повинні йти дороги усіх відомих режисерів. Тут живуть гарні й красиві люди. Тому недарма Олександр Петрович запрошував усіх для зйомок у своїх фільмах”, – зазначила директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

“Надзвичайно приємно, що саме Яреськи стали для Довженка тим натхненням на свою роботу. Наш край славиться неперевершеною красою, краєвидами, людьми. І завдяки Олександру Петровичу це все увіковічнено в кінематографічну стрічку і розповсюджено по всьому світу”, – закцентував голова Шишацької РДА Віктор Іваненко.

Аби знайти місце для зйомок фільму “Земля”, художник Василь Кричевський показував Довженку Київщину, Чернігівщину і лише останнім – село на Полтавщині. Кінорежисер був вражений краєвидами над річкою Псел і вже не змінював “знімальних майданчиків”, говорять місцеві.

До сьогоднішніх днів збереглась у Яреськах будівля, де з 1927 по 1937 рік знаходиться кіностудія Олександра Довженка. Нині це навчальний корпус професійно-технічного училища №56.

“У цьому будинку разом з оператором Данилом Демуцьким переглядали кадри майбутнього фільму. А на площі біля будинку Довженко виступав перед яресківськими артистами, яких він люб’язно називав “мої сільські артисти”, – розповіла викладач української мови та літератури училища Лариса Панчошка.

Зусиллями учнівського та викладацького ПТУ, вдалося зібрати фотографії і речі людей, які брали участь у масових зйомках фільму “Земля”. Варто звернути увагу на фото місцевої дівчини, Марії Мацюці, сценою з якою розпочинається “Земля”.

“Їй було 18-19 років. Вона вважалась найкрасивішою дівчиною в селі. За знімальний день яресківські актори отримували 3 крб. Вона всі ці гроші витрачала на цукерки”, – наголосила Лариса Панчошка.

Завідуюча Яресківським краєзнавчим музеєм Наталія Дзюба розповідає історію, яку переповідають у Яреськах, пов’язану з кінорежисером: Олександр Довженко проживав у сім’ї Корсунів, там жив маленький хлопчик Сашко, який хворів на поліомієліт кісток. Митець неодноразово виділяв гроші на лікування. Зрештою, хлопчик вилікувався, став учителем фізики.

У рамках святкувань презентували книги «Довженко в Яреськах» Ванди та Василя Лис та «Яреськи вчора та сьогодні» О.Дзюба, В.Магда. 

У Яресківському краєзнавчому музеї зберігаються унікальні речі Олександра Довженка. Зокрема, солом’яний бриль, в якому ходив Довженко, друкована машинка, на якій друкував сценарії кінорежисер, персональне крісло митця, улюблений спінінг, з яким рибалив. А також архівні фото зі зйомок фільмів “Земля”, “Щорс”, в яких були задіяні місцеві жителі.

Читайте також: Яресківський краєзнавчий музей на Полтавщині став народним

Святкування завершили переглядом фільму “Земля” просто неба.

Перейти до вмісту