Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Перший в Україні проект Програми медичних гарантій подали у парламент

Перший в Україні проект Програми медичних гарантій подано у парламент і він чекає розгляду депутатів.

80 мільярдів гривень – такий бюджет Програми медичних гарантій, яку сформувала Національна служба здоров’я України. 72,08 мільярди – в межах граничних видатків, 8,6 мільярдів – додаткова потреба для підвищення тарифів або кількості послуг.

“Підвищене фінансування лікування інсультів та інфарктів, оплата пологів та неонатологічної допомоги, а також діагностичних послуг для раннього виявлення онкологічних захворювань – це пріоритетні напрямки Програми медичних гарантій на 2020 рік. Окремою статтею визначені такі важливі напрями, як реабілітація та паліативна допомога. Також у бюджет закладена індексація капітаційної ставки для закладів первинної допомоги, отже заклади первинки зможуть отримати більше коштів за обслуговування одного пацієнта”, – зазначає голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко.

Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Для пацієнта ці послуги повністю безоплатні. За нього заплатить Національна служба здоров’я з податків громадян. Ця програма покриє всіх громадян країни та осіб, прирівняних до них. Тобто, немає якихось пільгових чи привілейованих груп населення, для яких би працювала ця програма. Вона має на меті охопити медичними послугами всіх громадян.

“З формуванням Програми медичних гарантій в Україні розпочався шлях до цивілізованої системи охорони здоров’я, в центрі якої – потреби пацієнта. Ми сподіваємося, що парламент затвердить бюджет, який потрібен для реалізації цієї Програми та зробить крок на цьому шляху – крок на зустріч пацієнту”, – додає Олег Петренко.

Перейти до вмісту