Ви тут:
Відео Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Глядачі аплодували стоячи: у Полтаві презентували фільм «Заборонений»

10 вересня у полтавському кінотеатрі Wizoria Колос відбулась презентація фільму «Заборонений», який розповідає про роки життя поета, коли він починає боротись проти тоталітарної системи.

В українських кінотеатрах стрічка вийшла у широкий прокат 5 вересня. За словами продюсера Артема Денисова, Полтава стала восьмим містом, де презентують фільм. А режисер Роман Бровко впевнений, що для полтавців фільм має стати близьким, оскільки це місто славне письменниками, які відомі на весь світ.

«У вас місто чудове, фантастичне, з великою цікавою історією, тут жило багато письменників, котрі відомі у всьому світі. Тобто, я прекрасно розумію, що кіно про Стуса, який був не просто поетом, а виражав через свою творчість ставлення до тогочасного світу, вас так само зачепить, як і в багатьох інших містах. Це кіно базується на багатьох перевірених фактах. Перед тим, як знімати, наші автори провели титанічну роботу, об’їхали багатьох дисидентів-шістдесятників свідків тих подій, і намагались відтворити на екрані достовірні події», – говорить Роман Бровко.

Фільм базується на достовірних фактах, обговореннях, емоційних діалогах з тими, хто пережив ті часи. Це і Маргарита Довгань, яка знала Стуса за життя, і Левко Лук’яненко, Василь Овсієнко, які сиділи разом з ним у Пермському таборі і були свідками останніх днів його життя.

«Для мене було і є за честь втілювати образ Василя Стуса. Це дуже велика відповідальність. Сподіваюсь, що мені вдалось на екрані виправдати ваші сподівання. Як добре, що зараз інші, світліші часи, аніж тоді, коли жив Стус», – зазначив виконавець головної ролі Василя Стуса Дмитро Ярошенко.

У картині втілені реальні дисиденти-шістдесятники Алла Горська, Михайлина Коцюбинська, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Іван Дзюба, режисер Сергій Параджанов, письменник Павло Тичина. Проте образ Віри Холод, агента КДБ, є вигаданим. У фільмі вона робить вигляд, що прагне зрозуміти Стуса і підмовляє його підписати зізнання.

«Є інформація, що хтось приїжджав до Стуса у в’язниці, намагався переконати, змінити його відношення до системи, піти на певні компроміси. Є свідчення дисидентів, що Стус дуже жорстко відмовляв і ставив крапку розмові. Бо він був тією постаттю, яку не можна було скрутити і говорити з позиції сили. Агент КДБ дуже хитромудра. Тоді вже зрозуміли, що його не можна знищити фізично, а лише переконаннями, аргументами», – запевняє Роман Бровко.

У фільмі є місце любовній історії Василя Стуса та Валентини Попелюх, яка згодом стала його дружиною, взаємовідносини його з шістдесятниками, присутній ключовий момент — участь в акції протесту під час прем’єри фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна», після чого його відрахували з аспірантури. Далі показаний суд на Стусом, ув’язнення у Пермському таборі, намагання передати на волю збірку віршів «Птах душі», яку він пише в ув’язненні.

По завершенні перегляду полтавські глядачі стоячи аплодували фільму і його авторам впродовж усього часу, поки йшли титри.

На сторінці фільму у Фейсбук повідомили, що за перший вікенд касові збори фільму сягнули 2 млн 368 тис. 719 грн, а стрічку переглянули 26 207 глядачів.

 

 

Перейти до вмісту