Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

ERASMUS+, eTwinning Plus, EUStudyDays: у Полтаві презентувати наймасштабніші освітні проєкти Європейського Союзу

У Європейському Союзі існує чимало освітніх програм, завдяки яким молодь з різних країн світу може долучатись до них. І лише наймасштабніші з них Представництво ЄС в Україні презентувало освітянам Полтави та Полтавської області в рамках інформаційної кампанії “Будуймо Європу в Україні”.

Освітні проєкти ЄС є безоплатними для участі. Деякі з них навіть покривають вартість проживання. Більшість проєктів стосуються вищої освіти, проте є програма eTwinnig Plus, яка орієнтована на школярів.

ERASMUS+ – наймасштабніша освітня програма від Європейського Союзу. Містить цілий перелік підпрограм. Підтримує багато видів освітньої мобільності — організація освітніх конференцій, форумів, обмін студентів, окрему увагу приділяють освітнім програмам для бакалаврату, магістратури.

EU4YOUTH — в рамках цієї підпрограми окрема увага приділяється волонтерству.

Тематика  EU4YOUTH волонтерства в Україні і в Європейському Союзі розвинена по-різному. В ЄС ставляться до волонтерства набагато серйозніше, ніж в Україні. Досі існує стереотипна думка: якщо їдеш волонтером в європейську країну, то будеш прибирати вулиці чи мити посуд. Це не так. Звісно, такі програми є, але їх дуже важко назвати волонтерськими. Якщо говорити про волонтерство в ЄС, то напрямок таких програм є дуже різним. Це волонтерство в освіті, культурі, бізнесі, енергоефективності. Наприклад, можна поїхати поволонтерити на базі університету чи дослідницької установи. Або, наприклад, нещодавно відкрився набір на волонтерство до британської бібліотеки”, – розповідає менеджер інформаційної компанії від представництва ЄС в Україні Станіслав Корольков.

«Дії Марія Склодовська-Кюрі» (Marie Sklodowska-Curie Actions) — ця програма розрахована на освітян, які хочуть отримати науковий ступінь. Є частиною програми «Горизонт 2020». По цій програмі можна поїхати на навчання для отримання наукового ступеню. Також вона передбачає обмін освітніми делегаціями, дослідницькими групами.

Euraxess — дуже потужна програма. Вона має кілька напрямків діяльності. Наприклад, Euraxess Job (освітяни, які навчаються або вже випустились, можуть знайти роботу), Euraxess Rights (правова допомога для тих освітян, які збираються вступати на цю програму, або вже навчаються), Euraxess Services (пропонує допомогу мережі з 600 консультантів з 40 країн світу), Euraxess Links (зв’язок між науковцями всього світу).

Проект Жан-Моне — дозволяє відкрити освітню дисципліну на європейську тематику в своєму університеті. Це може бути європейське право, європейська економіка, розширення ЄС.

EUStudyDays — один з найцікавіших проектів на освітню тематику. В ньому можуть брати участь студенти, починаючи з другого курсу, і викладачі, які випустились не більше ніж 3 роки тому. Це 4-денні інформаційні сесії, які відбуваються на актуальні для України питання. Наприклад, в Україні зараз тривають реформи освіти, децентралізації. Організатори запрошують спікерів, які розповідають про хід цих реформ. Щороку, протягом першої половини року, відбувається 5 єврошкіл в різних регіонах.

eTwinning Plusце робочий простір навчальної програми eTwinning в рамках Східного партнерства Європейського Союзу. Одним із основних завдань програми є розвиток в учнів ключових компетентностей. Програма орієнтована на вчителів та учнів. Для вчителів – це спільнота однодумців, творчий простір, можливість професійного росту, спілкування з освітянами Європи, робота над цікавими проєктами. А для учнів – мотивація до вивчення іноземної мови, знайомство з культурним надбанням різних країн, знайомство з новими друзями, розвиток умінь працювати в команді.

«Це потужний стимул для учнів щодо вивчення іноземних мов, покращення рівня використання IT-технологій, можливості вчителів участі в семінарах, конференціях як в Україні, так і закордоном. eTwinning — найбільша спільнота шкіл в Європі. Щодо України, то в кожній області діє ця програма. На Полтавщині на програмі зареєстровано 43 школи, в області 33 школи, у Полтаві — 13», – розповідає вчитель-амбасадор програми eTwinning у Полтавській області Таїса Хриплива.

Читайте також: 3 школи на Полтавщині отримали європейську відзнаку eTwinning School

Перейти до вмісту