Ви тут:
Медицина Суспільство 

В Україні тестують новий метод для покращення роботи лабораторій з бактеріологічного підтвердження туберкульозу

Всесвітня організація охорони здоров’я разом із фахівцями Центру громадського здоров’я України працює над новим інструментом самооцінювання роботи для лабораторій, що виконують лабораторні дослідження з діагностики туберкульозу.

Один із етапів тестування проводять на базі лабораторій Чернігівської області, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

“Наша робота зробити так, щоб складні речі стали простими для використання лабораторними фахівцями. Інструмент дозволить фахівцям самостійно оцінити, де у них в роботі є слабкі місця та звернути на це увагу”, – зазначила міжнародний експерт ВООЗ Наталія Шубладзе. 

Інструмент самооцінювання – це опитувальник у форматі Excel, що містить 6 розділів-показників для оцінки ефективності та продуктивності лабораторних центрів:

  • дотримання алгоритму діагностики туберкульозу; 

  • ефективність впровадження молекулярно-генетичних методів діагностики туберкульозу з використанням системи GeneXpert;  

  • збір та транспортування зразків;

  • підготовка до здійснення тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів;

  • ефективність тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів;

  • дотримання біобезпеки у лабораторії.   

Пілотування першої версії  проводилось у Киргизстані, Латвії та Білорусі. На основі коментарів фахівців цих країн було розроблено нову версію, яка була пропілотована у Вірменії та в Україні. На наступному тижні інструмент протестують у Молдові. 

Як зазначила Наталія Шубладзе, інструмент самооцінювання розроблений з урахуванням міжнародного стандарту акредитації медичних лабораторій  ISO 15189. Використання контрольного списку питань для самооцінювання дозволить лабораторії підтримувати якість та ефективність роботи постійно, а не лише перед акредитацією. 

Після того, як інструмент буде доопрацьовано, він з’явиться на сайті ВООЗ. Кожна лабораторія матиме змогу його скачати для вільного користування. Також планується запустити онлайн-курс з використання інструменту та проведення серії тренінгів для фахівців лабораторій країн Східної Європи.     

Перейти до вмісту