Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

У Полтаві представників громад навчають застосуванню інструментів місцевого економічного розвитку

У Полтавській ОДА розпочався практикум для представників громад про застосування інструментів місцевого економічного розвитку для ефективного розвитку громади. Зокрема, йдеться залучення інвестицій в ОТГ, розвиток малого і середнього бізнесу, фінансування інвестиційних та інфраструктурних проектів.

Практикум відбувається у рамках проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Голова Полтавського регіонального відділення АМУ та Миргородський міський голова Сергій Соломаха впевнений, що подібні заходи необхідні для представників громад.

“Сьогоднішній захід направлений на те, щоб ми почули щось нове, дізнались, обмінялись досвідом. У рамках цього проекту щомісяця проводимо різні заходи. Це дає можливість членам асоціації говорити про ті проблеми, які у нас є і яким чином їх вирішувати”

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко називає Полтавську область унікальною за кількістю інвестиційних механізмів, що діють на теренах регіону.

“Полтавська область є унікальною, оскільки всі механізми, які надає і держава, і проекти міжнародно-технічної допомоги, ми втілюємо в життя. Реформа децентралізації є однією з найуспішніших і досить ефективно втілюється на Полтавщині. Нещодавно ми отримали затверджений Кабміном Перспективний план, відповідно до якого в області має бути 77 ОТГ, але процес створення триває. В подальшому будемо вносити зміни, щоб органи місцевого самоврядування в статусі ОТГ вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Державний фонд регіонального розвитку – це прекрасний інструмент, який дозволяє втілювати цікаві проекти. За кошти ДФРР на Полтавщині вже діє взірцевий ЦНАП у Кременчуці, продовжується будівництво кардіологічного диспансеру у Полтаві, у Семенівській ОТГ – Будинок захищеної старості, який запрацював минулого року. У Щербанівській ОТГ будується фізкультурно-оздоровчий басейн, який матиме соціальне направлення для діток з обмеженими фізичними можливостями”, – наголошує Інна Іщенко.

Окрім ДФРР, Полтавська область співпрацює з багатьма проектами — ПРОМІС, GIZ, ПРООН, DESPRO, U-Lead з Європою. У рамках Міжмуніципального співробітництва Полтавщина є лідером – укладено понад 100 договорів. Цього року для громад Полтавщини спрямовано 94,4 млн грн державної інфраструктурної субвенції. За словами Інни Іщенко, уже подано заявки на 158 проектів, їх передали Мінрегіону на розгляд і виділення коштів для реалізації. Це придбання комунальної техніки, ремонт шкіл, садочків, облаштування доріг.

Виконавчий директор Полтавського регіонального відділення АМУ Галина Безносик зазначила, що Уряд схвалив рішення про спрямування 1,4 млрд грн на підтримку малих міст та селищ за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій. Зокрема, 9 громад Полтавщини отримають 70 мільйонів гривень субвенції.

Перейти до вмісту