Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Костянтин Грубич у Полтаві просто неба готував шпундру (ФОТО, ВІДЕО)

Шпундра — стародавня, але маловідома українська страва, оспівана Іваном Котляревським у славнозвісній “Енеїді”. Письменник писав “…І їли бублики, кав’яр; Був борщ до шпундрів з буряками, А в юшці потрух з галушками…”

Щоб приготувати цю страву, спеціально до Полтави зі своїм проектом “Польова кухня” приїхав відомий телеведучий Костянтин Грубич. Разом з місцевим шеф-поваром Тимофієм Гаєвим польову кухню розгорнули на площі Зигіна. Тут близько обіду зібралося чимало полтавців.

“Я схитрував, щоб самому не думати. Питаю у Алли Мазур: обирайте полтавські галушки чи шпундра. Вона мені каже — шпундра. Тому що галушки всі знають, а шпундри не знають. А ця страва написана в “Енеїді”. І так склалось, що за два дні все придумали. Це цікаво всім. Треба відроджувати те, що у нас є”, – говорить Костянтин Грубич.

У рамках проекту, окрім приготування страв, ведучий спілкувався з містянами. Полтавці активно розповідали про головну проблему — падіння бурульок. Поодинокі випадки закінчуються летально. Нагадаємо, сьогодні помер 83-річний дідусь, на якого впала бурулька. А минулої суботи від падіння льодової брили травмувалась 6-річна дівчинка.

“Полтава у нас рекордсмен за бурульками. Я вже думав все, припинилося. Навіть сьогодні трапився випадок. Старі люди гинуть. Це страшно. Зрозуміло, коли йде війна. Але помирати від такої дурниці… І головне — винних немає. Два роки тому поблизу цієї площі загинула жінка. Хтось відповідальність поніс? Ні. Головна моя мета — знайти рецепт виходу із ситуації”, – коментує телеведучий.

Зокрема, своє бачення ситуації і як вирішити цю проблему висловилась полтавка. Дивіться далі у відео:

Поки Костянтин Грубич вислуховував проблеми полтавців, місцевий шеф-кухар Тимофій Гаєвий слідкував за приготуванням шпундри. Почати слід за кілька тижнів, щоб зробити спеціальний буряковий квас. Сама ж страва готується близько півтори години. Від себе шеф-кухар додає родзинку — чорнослив.

“Без бурякового квасу — це не шпундра. Він готується на житньому хлібі, прибирається хлібна частина, залишається закваска. Туди додається цукор, буряк і воно бродить два тижні. Це старовинна заміна оцету. Сама шпундра готується так: обсмажуються свинячі реберця, додається зубчиками часник, крупно нарізана цибуля, чорнослив і буряк. Потім все заливається буряковим квасом і тушкується”, – говорить Тимофій Гаєвий.

Сюжет про приготування у Полтаві шпундри вийде на 1+1 наступної неділі 17 лютого у програмі “ТСН-Тиждень” о 19:30.

Перейти до вмісту