Refresh

This website np.pl.ua/2019/01/u-poltavi-vidbuvsia-kruhlyy-stil-prysviachenyy-168-y-richnytsi-vid-dnia-narodzhennia-ivana-pavlovs-koho-foto/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відбувся круглий стіл, присвячений 168-й річниці від Дня народження Івана Павловського (ФОТО)

Учора відбувся науковий захід, присвячений 168-й річниці від Дня народження відомого архівіста, краєзнавця, музейника і громадського діяча Івана Павловського.

Участь в ньому взяли заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Людмила Бойченко, представники управління культури міськвиконкому та представники музейних закладів міста.

Цей захід цьогоріч відбувся уже вдев’яте. Традиційно, організували його на базі Державного історико-культурного заповіднику «Поле Полтавської битви». Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Людмила Бойченко зауважила, що цей захід є важливим, адже не лише вшановує пам’ять видатного історика, але й спонукає до нових пошуків та відкриттів:

– Іван Францович Павловський був фундатором і першим директором музею Полтавської битви на Шведській Могилі. І сьогодні ми повинні продовжувати його святу справу – досліджувати, пам’ятати, передавати наступним поколінням історію, – зазначила Людмила Бойченко.

Окрім того, заступник міського голови повідомила, що за зверненням громадських активістів, на фасаді Полтавської загальноосвітньої школи № 38 невдовзі з’явиться меморіальна дошка Івану Павловському. Робота в цьому напрямі уже триває.

Програма круглого столу була присвячена висвітленню деяких аспектів перебігу Полтавської баталії та окремих важливих подій до і після неї.

На прикладі Полтавської битви науковці порушили актуальну проблему «війн пам’ятей», що розгортаються нині з приводу інтерпретацій подій минулого. Окрім того, працівники музейних закладів висвітлили маловідомі сторінки зародження музейної справи в Полтаві наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття.

Довідково: Іван Павловський був одним із засновників та незмінним секретарем Полтавської губернської вченої архівної комісії (1903-1918); діяльним членом Полтавського церковного історико-археологічного комітету (1906-1917), неодноразово обирався гласним Полтавської міської думи. Тридцять дев’ять років викладав історію в Петровському Полтавському кадетському корпусі, був фундатором і першим директором музею Полтавської битви на Шведській Могилі (1909-1918).

Перейти до вмісту