Ви тут:
Відео Суспільство ТОП-новина Україна 

8 травня – День пам’яті та примирення

Законом України “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років” в Україні встановлено День пам’яті та примирення 8 травня і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. Таким чином, Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Для заходів, приурочених до цих дат на державному рівні з 2014 року використовується символ – червоний мак.

Рекомендується виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та розміщувати на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця. Використання маків великого розміру або зображень на великих площинах: біг-бордах, сіті-лайтах, стелах, дошках, інших носіях, як оздоблення класів, залів чи публічного простору залишається на розсуд організаторів за умови збереження гідної пошани до цього символу.

Український інститут національної пам’яті  звертається з проханням до українців цими днями доповнити свій одяг червоним маком — символом пам’яті майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у Другій світовій війні в усьому світі.

У 2014-му році, коли Україна вперше приєдналася до європейської традиції відзначення Дня пам’яті та примирення, гасло пам’ятних днів було “Ніколи знову”. Його Сергій Мішакін використав для створення нового символу (варіації українською, англіською та кримськотатарською нижче). А з 2015 року гаслом відзначень Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги стало “Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

Поліграфічні та відеоматеріали про мак пам’яті https://mega.nz/#F!M4AWATDI!uyrERr3nIIBDBja1RP0eWA

Відео, як зробити мак пам’яті

Схема, як зробити мак пам’яті

https://mega.nz/#F!EtJH3DzT!7rHWR_BjEZvAH7_oM6vsfA

Більше інформації Ви знайдете на сайті «Українська Друга світова» http://www.ww2.memory.gov.ua/

Перейти до вмісту