Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

Українські зірки знялися у продовжені проекту “ЩИРІ”

Українські зірки знялися у продовжені проекту “ЩИРІ”

fullsize

Співачки Тіна Кароль та Анна Завальська, дизайнерки Олена Рева та Наталя Каменська, телеведучі Маша Єфросиніна, Соломія Вітвіцька, Регіна Тодоренко, Марічка Падалко та Ольга Фреймут, призерка Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро гімнастка Ганна Різатдінова, музикант Дмитро Шуров із родиною та подружжя Нати Жижченко (ONUKA) та Євгенія Філатова (The Maneken) стали героями другої частини проекту “Щирі”.

Історія “Щирих” розпочалася наприкінці 2014 року, коли 15 українських зірок знялися для благодійного календаря у традиційних українських костюмах. Результат проекту вражав: “Щирі” отримали понад 200 публікацій у ЗМІ, а весь наклад календаря було продано за 48 годин у 12 країнах світу. 200 000 гривень, зібраних із продажу, організатори передали “Волонтерській сотні”. Про це пише UA Modna.

content_full

У 2016-му до зйомок підійшли ще серйозніше. Консультувати знімальну групу запросилиУкраїнський Інститут Історії Моди, темою проекту обрали “Колір”, а на майданчику зібрали найкращі автентичні строї кінця XIX-початку XX століття та понад 30 кілограмів унікальних прикрас.

fullsize-1

“Щирі” починалися як соціальна ініціатива, — говорить організатор проекту, керівний директор ТЦ “Домосфера” Наталія Кравець. — Ми хотіли показати, наскільки красивим може бути український костюм, та зібрати гроші для волонтерів, які опікувалися пораненими у київському військовому шпиталі. Зараз “Щирі” — це, перш за все, дослідження. Ми розповідаємо історію візерунків та кольорів, традицій та символів. За останні два тижні ми проїхали понад три тисячі кілометрів Україною у пошуках історій про костюми, музеї, що їх зберігають, та колекціонерів. Можу сказати, що ситуація вкрай важка — регіональні музеї не мають державного фінансування, безцінні костюми зберігаються в абсолютно неналежних умовах, колекції не систематизовані, не описані, вони втрачаються. Тож цього року “Щирі” вирішують дві задачі — розповідають про різнобарв’я, глибину українського костюму та збирають кошти на підтримку регіональних музеїв”.

fullsize-2

Загалом за 15 годин зйомки українські зірки приміряли понад 30 автентичних строїв.

“Ми прагнули вразити глядача барвистістю, своєрідною екзотичністю українського традиційного вбрання, — говорять стилісти зйомки Марічка Квітка (Український Інститут Історії Моди) та Антоніна Белінська. — Такі модні на сьогодні кольори були популярні й у кінці XIX – на початку XX століття. З винайденням анілінових барвників у 1850-х роках величезного розповсюдження як у міській, так і в сільській моді набули фіолетовий, малиновий, синій та інші соковиті кольори. Фарбували текстиль і природними барвниками: бузиною, корою дуба, крушиною. Наприклад, синій колір давали рослини-індигофери, червоний колір отримували з комах – кошенілі, а золотистий колір ниток виходив після того, як їх замочували в олії, а потім запікали в хлібині. Від фіалкових спідниць Полісся до гарбузових сорочок Буковини — саме такою була гама образів для цього проекту”.

fullsize-3

“Український костюм, як і мова, — це солідарність народу, — говорить телеведуча Ольга Фреймут. — Якщо не збережемо його, втратимо націю. Ось чому я з гордістю вдяглалемківський костюм XIX сторіччя. Це якраз із моїх місцин. У такому стилі точно вбиралися мої прапрабабуні. Я відчула неймовірну енергетику, яка вплинула навіть на вираз обличчя і змусила вирівняти спину”. 

fullsize-4

Факти про зйомку:

  • На знімальному майданчику у студії фотографа Дмитра Перетрутова зібрали понад 30 костюмів із 10 регіонів.
  • Загальна вага прикрас, які одягали на зірок, склала більше 30 кілограмів.
  • Іноді на майданчику одночасно збиралися 3-4 герої. Так Анна Завальська, вбрана у костюм Рівненського Полісся, танцювала разом із дизайнерками Оленою Ревою та Наталією Каменською, які представляли Житомирське Полісся.
  • Вінок із пір’ям павичів для Соломії Вітвіцької доробляли прямо на майданчику, тож відома ведуча ледь не запізнилася на ефір, але встигла зробити селфі з Ольгою Фреймут.
  • Гімнастка Ганна Різатдінова прилетіла на зйомку з одних змагань і вже наступного дня полетіла на інші.
  • Подружжя Нати Жижченко та Євгенія Філатова приміряли весільний костюм гуцулів і були настільки схожі на героїв зі старовинних фотографій, на які орієнтувалися стилісти зйомки, що команда проекту почалася цікавитися, чи немає у них гуцульського коріння.
  • Головними героями дня стали 10 кроленят, яких привезли для кадру з Регіною Тодоренко. Щоб виманити “моделей” на знімальний майданчик, декоратор Тата Вербе порізала кілограм яблук, які розкидала біля ніг Регіни, взутої в автентичні чоботи 20-х років ХХ століття.

fullsize-5

Виставка проекту “Щирі” відкриється 9 грудня 2016 року у ТЦ “Домосфера”, а благодійний календар можна замовити заздалегідь за посиланням: goo.gl/wCgxLa

fullsize-6

Команда проекту

Фото: Дмитро Перетрутов, Андрій Горб.
Стилісти: Антоніна Белінська, Марічка Квітка (Український Інститут Історії Моди).
Makeup, hair: Світлана Римакова, Олена Твеліна.
Декорації: Тата Вербе.
Науковий консультант: Людмила Сівцева-Климук.
Автентичні строї: Володимир Щибря, Олена Скрипка, Юрій Мельничук, Дмитро Парадізов, Олена Дідик, Діана Гоменюк, родина Афанасьєвих (колекція “Відкрита скриня”), Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”, Український Інститут Історії Моди та Музей народної архітектури і побуту “Шевченків гай”. 
Головні убори відтворені майстернями MAKOVIYA та “Ладосвіт”.

 

 

Перейти до вмісту