Ви тут:
Відео Головне Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Президент України відкрив пам’ятник Іванові Мазепі у Полтаві (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні на Соборній площі у Полтаві, за участі Президента України Петра Порошенка, відбулося урочисте відкриття пам’ятника гетьману Іванові Мазепі.

«Від Богдана до Івана не було гетьмана»… Цією приказкою українці ще за життя Мазепи визначали історичний масштаб його постаті. 22 роки міцною рукою він тримав булаву і поклав край сумнозвісній Руїні. Натомість імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ. Та це не завадило, а навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії; прапором нашого руху до незалежності – до тієї мети, яку Мазепа, йдучи попереду свого часу, усвідомив вже через 50 років після Переяслава. Історія цього монумента великому гетьманові дуже складна. Ідея встановлення пам’ятника зародилася в середовищі української молоді, представники якої ще 1989 року зібралася у Полтаві, щоб перешкодити імперському святкуванню чергової річниці Полтавської битви. Увіковічити Івана Степановича у Полтаві намагалися з середини минулого десятиліття, та навіть готову скульптуру не вдавалося встановити. Жалюгідна ж спроба її підірвати, яка сталася буквально днями, – неначе остання конвульсія п’ятої колони на території Полтавщини”, – сказав Петро Порошенко.

Президент України висловив вдячність ініціатору спорудження пам’ятника – голові Полтавського обласного об’єднання товариства «Просвіта» Миколі Кульчинському, всім меценатам проекту та громаді міста, яка ухвалила справедливе рішення відкрити пам’ятник Мазепі.




“Сьогодні ми нарешті відкриваємо пам’ятник видатному державному діячеві, талановитому дипломату, меценату та просвітителю Івану Степановичу Мазепі саме тут, в Полтаві. Хочу наголосити, що ця подія не міського чи регіонального, а загальнонаціонального значення. І я вітаю з цим усіх співвітчизників і все світове українство. Нарешті ми цього дочекалися. Пройшовши через багато років визвольної боротьби, нам треба повертатися до своєї української національної історії, будувати свій пантеон героїв, яких у нас дуже багато.”, – сказав Президент.

Він наголосив, що найкращим увічненням Мазепи є саме незалежна Україна.

“Сьогодні важливо раз і назавжди відновити історичну правду і берегти її як вагому складову нашої ідентичності. Ми це втілюємо, зокрема, відзначаючи разом з цивілізованим світом 8 травня День пам’яті та примирення, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ми вшановуємо українських героїв, відзначаємо свої свята і пам’ятні дати. І більше ніколи не допустимо експансії радянсько-російської імперської ідеології в український простір. Тут вам не «русский мир», тут – український світ! Отож, маємо оцінювати Мазепу лише в нашій українській системі координат. І європейській також. Не забуваймо: ще коли Петро І рубав для Росії вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила до Європи через двері. Ясновельможний пане гетьмане! Із поверненням Вас до української Полтави! Нарешті, з’явився перший пам’ятник Мазепі в вільній, суверенній, соборній та незалежній Україні. Я всіх з цим вітаю”, – сказав Петро Порошенко.




“Ми відкриваємо пам’ятник славному українському гетьманові Іванові Мазепі тоді, коли увесь православний світ святкує Воскресіння Христове, тобто перемогу життя над смертю. Відкриваючи пам’ятник Мазепі ми святкуємо перемогу правди над неправдою. Правда Івана Мазепи полягала у тому, що він захищав незалежну Україну, свободу, нашу українську мову та культуру”, – наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.



«Полтава була одним із міст, де ретельно насаджували імперіалістичні цінності. Сьогодні, з відкриттям пам’ятника Іванові Мазепі, народжується українська свідомість. Мазепенство – це перекреслення усього малоросійського, адже іван Мазепа воював за гідність і свободу України. Пам’ятник ми мали встановити ще у 2009 році», – розповів голова Полтавського обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Микола Кульчинський.



На Соборній площі зібралися тисячі містян. У відкритті монумента взяли участь Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, голова Полтавської ОДА Валерій Головко, Міністр аграрної політики та продовольства в Україні Тарас Кутовий, віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко, архітектор пам’ятника Віктор Шевченко, скульптори Микола і Назар Білики та інші.

Тарас Пустовіт, заступник директора Державного архіву у Полтавській області:

«Це непересічна подія. Для того, щоб був баланс між тими архітектурними спорудами, які присвячені російській зброї, такі пам’ятники, як гетьманові Івану Мазепі, повинні бути. Полтава має бути українською. У нашому місті величезна когорта людей, які прагнули встановити його. За останні роки відкриття пам’ятника великому державному діячеві – наймасштабніша подія в Україні».

Володимир Голуб, голова Громадської ради при Полтавській ОДА:

«Я чекав цього дня. Це – свято не лише для полтавців, а й всього українського народу. Це – визнання гетьмана Івана Мазепу в усьому світі. Сьогодні Полтава прославилась на весь світ. Про це знатимуть і наші діти, і онуки».

Олександра Лимар, полтавка:

«На пам’ятник збирали кошти. Ще пам’ятаю у 1989 році про нього йшла мова. Часто тоді спілкувалися з Миколою Кульчинським. Сьогодні такий радісний день. Іван Мазепа – це достойний приклад для наслідування. Він був, дійсно, патріотом своєї Батьківщини. Тож поклала до підніжжя пам’ятника маленький букет конвалій».

Фото Анни Чапали

Перейти до вмісту