Ви тут:
Відео Головне Економіка Полтавщина Суспільство ТОП-новина Фотогалерея 

Поляки видали українцям за рік 850 тисяч віз – вдвічі більше решти країн шенгену – Генконсул

 

DSC_0053

850 тисяч віз за рік видали консульства Польщі українцям – а це вдвічі більше, ніш  решта 30 консульств інших країн шенгенського договору.

Про це, зокрема, зазначив новопризначений Генеральний консул  Республіки Польща в Харкові Януш  Яблонський під час зустрічі з керівництвом Полтавщини.

За його словами, незабаром в Харкові відкриється ще одне консульство Польщі (нині їх шість), щоб до червня-липня ліквідувати черги громадян України на отримання віз.

Учасники зустрічі в облдержадміністрації обговорили основні напрямки співпраці для укріплення та розвитку українсько-польських відносин.

Януш Яблонський зазначив, що виступає за укріплення польсько-українських стосунків, поляки готові допомагати та ділитися досвідом реформ у сфері місцевого самоврядування. За його словами, важливо, щоб українці себе господарями на землі. І за польським досвідом, перші результати люди щодо децентралізації зможуть оцінити не раніше ніж через 5-6 років:

Кожна країна має особливості реформування, зокрема, відзначив перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький. Він розповів про досвід обєднання 12 громад Полтавщини, як 27 березня відбулися вибори у 2-х обєднаних громадах,а ні горизонті – ще три обєднані громади. Андрій Пісоцький відзначив, що Україна, на жаль, почала адміністративно-територіальну реформу з акцентом не на економіку, а на території, тому цей процес затягнувся, і іноді украінці не розуміють кінцевого результату реформ та потребують розширеного європейського досвіду. Він також розповів про потужний потенціал машинобудівництва Полтавщини, ідею створити індустріальні парки, щоб заохотити інвесторів.

Влада змушена йти іноді на непопулярні рішення, щоб вирішувати реформування в рамках законодавства.

У свою чергу, голова облради Олександр Біленький закликав ділитися досвідом напряму між громадами, щоб не повторювати помилок.

Полтавці прагнуть отримати досвід щодо залучення інвестицій та створити спільні проекти з поляками, в т.ч. щодо мистецьких заходів і побратимських звязків. Під час зустрічі відбулося традиційне вручення сувенірів.

DSC_0083 DSC_0078 DSC_0079 DSC_0068 DSC_0066

 

Перейти до вмісту