Ви тут:

Щодо використання результатів санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, отриманих під час попередньої атестації

Фахівці Держпраці надали роз’яснення щодо використання результатів санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, отриманих під час попередньої атестації.

Запитання : У зв’язку із скрутним фінансово – економічним становищем, що склалося на підприємстві з незалежних від нього причин, підприємство не може провести атестацію у термін, визначений у колективному договорі.

Чи дозволяється використовувати результати санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, отримані під час попередньої атестації, проведеної у 2011 році ?

Відповідь на запитання надає старший інспектор управління Держпраці у Полтавській області Островська Тетяна Сергіївна.

Відповідно до вимог чинного законодавства, результати атестації робочих місць за умовами праці є єдиною прийнятною підставою для об’єктивної оцінки умов праці та обґрунтованого надання працівникам, які працюють у шкідливих і важких умовах, пенсій за віком на пільгових умовах за Списками №1 і №2,  щорічних додаткових  відпусток, доплат  до тарифних  ставок (окладів), скороченого робочого тижня, молока або інших рівноцінних  харчових продуктів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року №442 «Про проведення атестації робочих місць за умовами праці» визначено, що атестація робочих місць повинна проводитись на підприємствах, в установах, організаціях, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів.

Атестація проводиться у строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Матеріали атестації вважаються документами суворої звітності і повинні зберігатися на протязі 50 років.

Результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються протягом 5 років після їх затвердження до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації. Продовження термінів дії атестації робочих місць за умовами праці на більший термін чинним законодавством не передбачено.

Відмови керівників щодо проведення атестації у зв’язку із скрутним економічним і фінансовим станом підприємств не звільняє їх від відповідальності за несвоєчасне і якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці, оскільки фінансування профілактичних заходів з охорони праці передбачено діючим законодавством (ст. 19 Закону України «Про охорону праці»). Для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік.

Перейти до вмісту