Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

Перші підсумки декомунізації на Полтавщині

фото: espreso.tv
фото: espreso.tv

21 лютого в Україні підбивають перші великі підсумки декомунізації. Український інститут національної пам’яті подає огляд успіхів у перейменуванні у Полтавській області.

Перейменуванню в Полтавській області підлягають 47 населених пунктів. З них поки перейменовано лише два – місто Червонозаводське Лохвицького району вже має назву Заводське, а село Радянська Дача Гадяцького району – Дачне.

У свою чергу, Полтавська облрада надіслала відповідні листи-звернення до Ленінської та Октябрської районних рад. Керівники районів міста Роман Чабановський і Вадим Дробітько підтримують ідею перейменування: Октябрський район хочуть назвати Котляревським, а Ленінський – Подільським.

Цікава ситуація в Комсомольську. Хоча там перейменували всі п’ять вулиць, що потрапляють під дію закону, та змінювати саму назву міста не збираються.

У Кременчуці також поки нічого не перейменовано, але вже визначено 105 вулиць, які підлягають перейменуванню. 25 вулиць збираються перейменувати й у Хоролі. Проте наразі змінили назву лише одній – вулиця Леніна стала вулицею Небесної Сотні.  

Перейменували і 16 вулиць у Лубнах. Проте найкраща ситуація з декомунізацією у Миргороді – тут взагалі немає що перейменовувати. Натомість потрібно демонтувати вісім пам’ятників – це найбільший показник серед міст Полтавщини.

За словами Вадима Штефана, директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, серед районів найактивніше процес декомунізації проводиться в Гадяцькому, найповільніше – в Миргородському.

Щодо пам’ятників радянським вождям, то їх на Полтавщині потрібно демонтувати аж 308. На сьогодні уже демонтовано 125 монументів.

До того ж, нещодавно регіоном прокотилася хвиля самостійного повалення пам’ятників громадянами. Лише за ніч на 30 січня в Гадяцькому районі було “демонтовано” п’ять пам’ятників. Це пам’ятник Дзержинському в Краснознаменці, Чапаєву – в Харківцях, Кірову – в Лисівці та два пам’ятники  Леніну у Вельбівці та Ручках.

До слова, перейменовують у Полтавській області не лише вулиці. Наприклад, у Кременчуцькому лісгоспі перейменували два лісництва.  Радянське лісництво тепер стало Псільським, а Комсомольське – Дмитрівським.

 

Перейти до вмісту