Ви тут:
Головне Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина Фотогалерея 

Полтаву відвідав Ахтем Сеїтаблаєв із фільмом «Хайтарма»

Сьогодні полтавцям показали фільм про депортацію кримських татар «Хайтарма». Показ стрічки відбувся у Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М. В. Гоголя.

Стрічку до Полтави привіз головний режисер та актор – громадський діяч, заслужений артист АР Крим, журналіст, ведучий проекту «Хоробрі серця» Ахтем Сеїтаблаєв. Про себе говорить «Я українець кримсько-татарського походження».

Режисер зазначив, що «Хайтарма» у перекладі із татарської означає «повернення». Це фільм про сталінську депортацію кримських татар 18 травня 1944 року.

«Ми розповіли історію життя Амет-Хан Султана, льотчика-винищувача. Діяли за принципом: хочеш розповісти про історію цілого народу, розкажи історію однієї людини. Знайти інформацію було не складно, адже той історичний процес зачепив кожного, хто жив у Криму, зокрема і мою родину. Немає жодної кримсько-татарської сім’ї, яка б не була депортована», – розповів Ахтем Сеїтаблаєв.

Кінострічка побувала в 30 країнах, була учасником близько 20 фестивалів, у 15 з них перемогли. Зокрема минулого року фільм «Хайтарма» отримав російську нагороду «Ніка» як найкраща стрічка країн СНД та Балтії.

Фільм відзняли лише за 23 дні. У ролі головного героя льотчика-винищувача Амет-Хан Султана сам режисер.

«Від першого до крайнього кадру кінострічку відзняли в Україні. Це було у жовтні, у Бахчисараї, коли погода досить перемінлива. Але, переконаний, ми отримали благословення від Всевишнього», – наголосив Ахтем Сеїтаблаєв.



Після перегляду фільму полтавці спілкувалися із режисером, ділилися враженнями.

«Хочеться мовчати, осмислювати, обдумувати. Фільм, дійсно, вражає. Не знаю скільки він тривав, але для мене все відбулося за 5 хвилин. Дуже багато думок, які ще довго будуть тривожити. Я відчув дух і єдність цього народу, біль, яку вони пережили», – розповів Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір.

«Велика шана режисеру. Адже нині чимало історичних стрічок, які не розкривають справжніх, страшних подій. Багато хто, вже переглянув його, але з кожним разом фільм вражає все більше і більше», – поділився враженнями учасник АТО Юліан Матвійчук.

«Ми мріяли створити фільм про надію», – наостанок додав Ахтем Сеїтаблаєв.



Організатором непересічної для полтавців події було управління культури Полтавської ОДА.

Фото Анни Чапали

Перейти до вмісту