Ви тут:
Офіційно Полтавщина 

Роз’яснення про особливості збереження роботи за працівниками із зони АТО – полтавські фахівці

Щодо збереження місця роботи працівників, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції надає розяснення начальник відділу – державний інспектор праці ТДІзПП у Полтавській області Гуска Наталія Миколаївна

Згідно зі змістом листа Міністерства соціальної політики від 08.07.2014 р. №7302/3/14-14/13 працівники, які не виходять на роботу у зв’язку з переміщенням із районів проведення антитерористичної операції, або ті, які залишаються у таких районах під час проведення антитерористичної операції і не мають змоги виходити на роботу у зв’язку з небезпекою для життя та здоров’я, не можуть бути звільнені за пунктом 4 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України на підставі «прогул».

Зазначене обумовлено необхідністю збереження життя і здоров’я таких працівників та їх сімей і вважається як відсутність на роботі з поважних причин. У такому випадку за працівниками зберігаються робоче місце та посади.

У більшості випадків, якщо доводиться покидати зону проведення АТО, працівникам надається відпустка: оплачувана або без збереження заробітної плати. Так само рекомендує вчиняти й Міністерство соціальної політики у своєму листі від 08.07.2014 р. №7302/3/14-14/13.

Мінімальний строк щорічної оплачуваної відпустки становить 24 календарні дні. Окремим категоріям працівників установлені триваліші відпустки. Без збереження заробітної плати відпустки надаються в обов’язковому порядку у випадках, передбачених ст. 25 ЗУ «Про відпустки». Наприклад, пенсіонерам за віком або інвалідам ІІІ групи — до 30 календарних днів, самотнім матері чи батькові — до 14 календарних днів. На практиці найчастіше трапляються випадки надання відпустки без збереження заробітної плати за сімейними або іншими обставинами згідно з ст. 26 ЗУ «Про відпустки». Але строк такої відпустки в будь-якому випадку не може перевищувати 15 календарних днів у році.

Як свідчить зміст листа Міністерства соціальної політики України від 11.08.2014 р. № 8946/0/14-14/13, Мінсоцполітики з метою врегулювання   на законодавчому рівні питань збереження трудових відносин та надання відпусток працівникам за місцем роботи на території проведення АТО розробило проект Закону України «Про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про відпустки»», яким пропонується надавати працівникам відпустку без збереження заробітної плати на весь період проведення АТО.

Прийняття зазначеного проекту сприятиме збереженню робочих місць за такими працівниками, зарахуванню періоду їх відсутності на роботі у зв’язку з проведенням антитерористичної операції до стажу роботи та дасть змогу таким працівникам вжити заходів для збереження їх життя і здоров’я без ризику втрати роботи.

На даний час зміни до ЗУ «Про відпустки» щодо надання працівникам відпустки без  збереження заробітної плати на весь період проведення АТО не внесенні.

 

 

Перейти до вмісту