Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Як РФ намагається дестабілізувати українське суспільство, – МТОТ

Дослідження та аналіз інформації з відкритих джерел, здійснений Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, свідчить, що у жовтні зафіксовано близько 170 подій, що можуть дестабілізувати ситуацію всередині країни.

“Акти вандалізму, насильство, релігійні провокації, вербування, підривна діяльність та ряд інших подій – розхитують ситуацію всередині країни та роблять її вразливою ззовні”, – стверджують у Міністерстві.

Спрямовані дії по впливу на українське суспільство та його дестабілізацію фіксуються МТОТ майже щодня.

За даними моніторингу, у жовтні найбільша кількість випадків, що можуть дестабілізувати ситуацію в українському суспільстві зафіксовано у Одеській (19%), Донецькій (17%), Львівській (9%), Сумській (8%) та Закарпатській (7%) областях.

 

Вербування українських громадян та використання їх Російською Федерацією для підбурювання та пропаганди розколу України є однією із загроз.

“Для прикладу наприкінці жовтня співробітники Служби безпеки України викрили мешканця Одеси, який через російські соціальні мережі розповсюджував антиукраїнські матеріали. «Агітатор» регулярно розміщував на персональних сторінках антиукраїнські матеріали із закликами до зміни державного кордону і конституційного ладу України та популяризував терористичні організації. Інформацію зловмисник отримував з російських пропагандистських Інтернет-видань і сайтів тимчасово окупованих територій”, – повідомили у МТОТ.

Паралельно із нагнітанням ситуації спостерігається велика кількість випадків незаконного виготовлення і розповсюдження нелегальної зброї.

“Для прикладу, поблизу селища Трьохізбенка Луганської області правоохоронцями виявлено та вилучено зі сховища 8760 набоїв калібрів 14,5 мм, 12,7 мм, 5,45 мм та 7,62 мм, а також 40 набоїв ОФЗ калібром 23 мм та 10 пострілів до ручного гранатомету РПГ”.

Як стверджують у Міністерстві, досі одним із проблемних напрямків, що активно використовується державою-агресором для дестабілізації ситуації в Україні залишаться псевдомінування. У жовтні зафіксовано 29 таких випадків: 12 – у Львівській, 6  – у Одеській, 4 – у Києві та Київській області,  2  – у Херсонській області  та по одному випадку у Миколаївській, Волинській, Закарпатській, Донецькій та Харківській областях.

 

Перейти до вмісту