Ви тут:
Відео Комуналка Полтавщина Суспільство 

На 10 діб коротше, ніж зазвичай: «Полтаватеплоенерго» підбило підсумки опалювального сезону (ВІДЕО)

Опалювальний сезон у Полтаві закінчився 10 квітня і тривав 172 доби. Це на 10 діб менше, ніж передбачено чинними тарифами. На «Полтаватеплоенерго» підбили підсумки нещодавно завершеного опалювального періоду та розповіли про нинішній стан теплового господарства.

Підготовка до цьогорічного опалювального сезону у минулому році тривала у складних фінансово-економічних умовах. З боку держбюджету перед підприємством була значна заборгованість по пільгах та субсидіях за надані населенню послуги.

Як наслідок — підприємство не мало змоги своєчасно розрахуватися із НАК «Нафтогаз України» за спожитий в опалювальному періоді 2016-2017 рр. природний газ та змушене було здійснювати підготовчу кампанію зі значним дефіцитом обігових коштів.

Головний інженер «Полтаватеплоенерго» Володимир Пасічко зазначає, що попри труднощі опалювальний сезон пройшов без суттєвих аварійних ситуацій:

У Полтаві та чотирьох райцентрах області підприємство експлуатує 93 котельні і теплогенераторні та більше 220 кілометрів теплових мереж. Звісно, таке велике теплове господарство не може працювати без аварійних ситуацій. Протягом опалювального сезону було виявлено 47 поривів тепломереж. Проте всі вони були оперативно ліквідовані, що не призвело до зниження якості послуги з централізованого опалення в оселях споживачів.

Щодо якості теплопостачання, продовжує Володимир Пасічко, то як у попередні роки, так і в минулому опалювальному періоді до підприємства надходили звернення споживачів. Працівники «Полтаватеплоенерго» розглянули кожне з них.

Коли перевірка підтверджувала зниження якості послуг у помешканні, фахівці встановлювали причини та в межах балансової належності усували їх.

Якщо ж причини були пов’язані з роботою внутрішньобудинкових інженерних мереж, підприємство надавало рекомендації балансоутримувачам будинку щодо їх усунення. Адже ремонтні роботи всередині житлових будинків не належать до компетенції підприємства. У вирішенні таких питань «Полтаватеплоенерго» співпрацює з балансоутримувачами житлових будинків — ОСББ, житлово-будівельними кооперативами та «ЖЕО №2».

Останні три роки підприємство втілювало державну програму із забезпечення вузлами обліку теплової енергії житлового фонду Полтави і чотирьох райцентрів області. Фінансувалися ці роботи в основному за рахунок коштів інвестиційної програми. Результат трирічної праці — забезпечення 93,7%. житлового фонду міста будинковими приладами обліку теплової енергії.

На початку квітня, коли температура вдень подеколи сягала 15-18°С, у соцмережах полтавці обговорювали необхідність прискорити завершення опалювального періоду. Головний інженер підприємства зазначив, що, згідно з правилами експлуатації теплових установок і мереж та правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду, опалювальний сезон закінчується, коли середньодобова температура зовнішнього повітря протягом трьох днів перевищує +8°С. Рішення про це приймає Полтавський міськвиконком.

Цього року потепління збіглося з пасхальними святами. Тому рішення про закінчення прийнято буквально на добу пізніше, ніж того вимагав температурний режим. Але це правильне рішення, оскільки в квартирах споживачів не було надто спекотно, особливо вночі, коли температура зовнішнього повітря впритул наближалася до нуля. Припинення ж опалювального сезону у вихідні пов’язане з додатковими організаційними труднощами та витратами на оплату праці задіяних фахівців не лише «Полтаватеплоенерго», а й суміжних служб, — підсумував Володимир Пасічко.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго»

Перейти до вмісту