Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Фахівці бюро правової допомоги роз’яснюють порядок звільнення від сплати аліментів у результаті зміни певних обставин

До Новосанжарського бюро правової допомоги звернувся громадянин В., який повідомив, що він має заборгованість по сплаті аліментів на утримання дітей і на даний час з його заробітної плати вираховується встановлений судом розмір аліментів, а також кошти на погашення заборгованості. Однак, на даний час, його колишня дружина веде аморальний спосіб життя, в результаті чого діти опинилися в дитячому будинку за рішенням служби у справах дітей, а громадянин В., дізнавшись про це, забрав дітей до себе та самостійно їх утримує, в той час, як колишня дружина продовжує отримувати аліменти на утримання дітей, тобто має місце незаконне використання коштів, які, відповідно до чинного законодавства, є власністю дітей. У зв’язку з цим, громадянин В. бажає припинити це правопорушення, а тому і звернувся до бюро.

Розглянувши звернення, працівники Новосанжарського бюро правової допомоги виявили, що а ні Сімейний кодекс, а ні Цивільний кодекс України, не містять чіткого механізму звільнення від сплати аліментів у таких випадках, однак такий механізм передбачений п.4, ст.273 Цивільного процесуального кодексу України, в якому зазначено, що у випадках, коли після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред’явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них. Тобто для звільнення від сплати аліментів громадянину В. необхідно звернутися до суду з відповідним позовом, до якого потрібно додати документи, що підтверджують факт відібрання дітей у матері, та факт спільного їх проживання з громадянином В.

Після надання працівниками Новосанжарського бюро правової допомоги консультації, громадянин В. звернувся із письмовою заявою про надання безоплатної вторинної правової допомоги, щодо представництва його інтересів у суді.

Новосанжарське бюро правової допомоги працює за адресою:

смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

вул. Міщенка, 2, м. Полтава, або за телефоном: (0532) 50-27-22

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Перейти до вмісту