Ви тут:
Головне Культура Політика Полтавщина Суспільство 

До Полтави везуть Мазепу

PM491image001

Сьогодні зранку у Києві полтавська делегація на чолі з головою Полтавської облдержадміністрації Валерієм Головком опікується транспортуванням до Полтави масивного бронзового монумента гетьманові Івану Мазепі.

“Це – перший величний пам’ятник і завтра його побачать полтавці. Усі суперечки навколо нього відійшли в минуле, і ми перегорнули цю сторінку. Найголовніше, що він буде встановлений”, – зазначив журналістам Валерій Головко.

Вага монумента – 2,5 тонн, зріст – 3,20 метри, вартість – 1 млн 760 тис. грн.

Скульптор монумента – Микола Білик, архітектор – Віктор Шевченко. Їхню роботу високо оцінила Національна спілка художників України та один з ініціаторів створення монумента – голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Микола Кульчинський.

Згідно з проектом, уночі пам’ятник підсвічуватиметься та стане прикрасою міста. Це буде меморіал висотою з постаментом майже 7 метрів , – сказав Кульчинський.

Мазепу поклали до вантажівки горизонтально, щоб обережно довезти до Полтави.

DSC_0004PM491image001

Уже завтра, на свято Покрови Пречистої Богородиці, у День українського козацтва та до свята захисника України на Соборному Майдані його планують освятити та показати полтавцям.

Полтавська міськрада різних скликань то ухвалювала рішення про встановлення  пам’ятника знаменитому гетьману, то сама ж і відміняла. 

Пам’ятник Іванові Мазепі хотіли встановити до 300-річчя Полтавської битви і вже 7 років  монумент зберігався подвір’ї Київського творчо-виробничого комбінату «Художник».

За цей час бронзове лиття окислилося і потребує реставрації.  Деякі елементи вже перевезли до Полтави.

DSC_0019 

 

Перейти до вмісту