Стати лідером у сфері виготовлення тістечок Макаро́н – мрія підприємиці з Харкова, яку вона почала втілювати, започаткувавши власну справу в Полтаві
Стати лідером у сфері виготовлення тістечок Макаро́н – мрія підприємиці з Харкова, яку вона почала втілювати, започаткувавши власну справу в Полтаві
Людмила Басова – неймовірна дівчина з неймовірними цілями в житті. Перший досвід роботи на кухні вона отримала в 14 років: готувала піцу та бургери. Потім працювала ліпницею вареників і пельменів. Дівчині було 17, коли її взяли на роботу помічником кухара в престижний ресторан у Харкові. Вона гарно справлялась, і через деякий час її підвищили до статусу кухаря. У 20 років дівчина зрозуміла, що їй не дуже цікаво займатися приготуванням солоних страв та почала займатися кондитеркою. Починала з еклерів, потім пробувала себе в тортиках, але завжди хотілось навчитись готувати Макаро́н.
Так все і почалось: участь у безкінечній кількості майстер-класів онлайн, навчання офлайн, багато невдалих спроб у приготуванні. До слова сказати: дівчина і зараз постійно вчиться. Людмила пройшла курс «Школа маркетингу Василя Дудніченко» та курс «Бізнес спільнота «Люди Бренди» – розвиток особистого бренду». Такий він вже Макаро́н – потребує від кондитера постійної роботи над собою і над десертом.
Із початком війни дівчина змушена була переїхати з Харкова в Полтаву. Тут вона отримала стільки підтримки від незнайомих їй людей, що перестала відчувати себе «чужою» в місті й ухвалила для себе рішення залишитися та спробувати починати все з початку.
Сьогодні кондитерський цех Людмили в Полтаві має вузьку спеціалізацію – виготовлення французьких тістечок Макаро́н.
Беручи до уваги зростання кількості замовлень, підприємиця вирішила розширити та масштабувати свою діяльність. Вона стала учасницею державної програми «Власна справа». Отримала позитивне рішення щодо надання мікрогранту в розмірі 150 тисяч гривень. На отримані кошти підприємиця планує придбати обладнання, меблі та інше майно для здійснення діяльності.
В чому полягає унікальність її кондитерського цеху?
До розуміння, що саме такий популярний десерт, як Макаро́н, стане основою підприємницької діяльності, Людмила дійшла не одразу, знадобився певний час. Були й різні перешкоди на шляху, і спроби використати різні напрямки роботи в кондитерській справі. І як наслідок хобі перетворилося на основну професію. Тепер Людмила – популярна в Полтаві кондитерка, такого результату допомогли їй досягти наполегливість та любов до своєї справи.
Макаро́н – вишукане французьке тістечко всіх кольорів веселки – на сьогодні неймовірно популярне у всьому світі. Головна риса, що вирізняє його з-поміж інших тістечок – кольорове розмаїття. Є білі, молочні, червоні, сині, голубі, фіолетові, зелені, жовті, чорні – загалом усіх кольорів і відтінків, які тільки існують.
Для тих, хто бажає самостійно навчитись випікати ці смачні солодощі, кондитерка організовує майстер-класи з виготовлення Макаро́н для кондитерів та новачків. На них вона розповідає про:
– технологію приготування десерту;
– етапи приготування;
– досвід співпраці з кавʼярнями;
– отримання грантів та відкриття кондитерського цеху.
Найближчим часом Людмила планує зареєструвати власну торгівельну марку. Підприємиця вірить, що її розвиток стане ключем успіху та дозволить бути лідером у сфері виготовлення тістечок Макаро́н.
«Жінки в Україні творять нову історію підприємництва. З початком широкомасштабного вторгнення вони залишили все позаду: міста, домівки, життя, яке знали, – і починають на новому місці все з нуля: започатковують, будують, втілюють, реалізують. Так, війна змінила моє життя, але вона не здатна зупинити моє прагнення створювати та розвиватися. Жінки-підприємиці – це приклад незламності України. Мій успіх – це успіх усієї України!», – говорить Людмила Басова.
Завдяки службі зайнятості всі зацікавлені особи знайшли свої плюси в цій справі: підприємиця – фінансову підтримку для розвитку власного бізнесу, а вдячні клієнти – вишукані французькі тістеча Макаро́н.
Довідково
Макаро́н (фр. macaron) – французький кондитерський виріб з яєчних білків, цукрової пудри, цукрового сиропу, меленого мигдалю і харчових барвників. Зазвичай робиться у формі двох половинок печива, між якими кладуть крем або варення.
Не плутати з Макарунами – тістечками з мигдалю або кокосів.