Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Як підприємець Олег Турчак розвиває бізнес з вирощування мармурового сома завдяки підтримці державної програми «Власна справа»

Як підприємець Олег Турчак розвиває бізнес з вирощування мармурового сома завдяки підтримці державної програми «Власна справа»

Олег Турчак — підприємець, який активно розвиває бізнес у галузі аквакультури. Він є членом громадської організації «АКВАпромгруп» та працює як ФОП, орієнтуючись на прісноводне рибництво, а саме на вирощування мармурового сома.

ПРо це повідомили у Полтавському обласному центрі зайнятості.

Рибоводство, яке є основою його діяльності, здійснюється в спеціально створених умовах на рибній фермі. Вода в басейнах постійно очищується, кварцується та контролюється за допомогою механічних і біологічних фільтрів, що дозволяє забезпечити рибу необхідними умовами для здорового росту.

Почавши свою справу в 2018 році, Олег створив першу міні-акваферму в частині власного нежитлового приміщення. Тут він вирощував кларієвого сома спершу для власного споживання, а згодом — для продажу друзям та родині. Завдяки підтримці державної програми «Власна справа», Турчак отримав мікрогрант у розмірі 250 тисяч гривень. Кошти дозволили придбати необхідне обладнання: басейни, насоси, компресори та корми для риби.

Особливістю його акваферми є акцент на вирощуванні кларієвого (мармурового) сома, риба якого має високі харчові властивості. За півроку вирощування на фермі, африканський сом досягає оптимальної для продажу ваги — 1,5–2 кг. З одного кубометра води можна отримати 200-300 кг риби, що є економічно ефективним. Завдяки автоматизації та ефективному управлінню процесами, ферма потребує мінімальних витрат на воду, електрику та інші ресурси.

Олег також зазначає, що м’ясо мармурового сома є екологічно чистим продуктом із низьким вмістом жиру і високим рівнем білка. Завдяки відсутності дрібних кісток, а також м’якому смаку, схожому на куряче м’ясо, риба є відмінним вибором для дієтичного харчування та дитячого меню. Крім того, високий вміст Омега-3 жирних кислот у м’ясі сома має позитивний вплив на здоров’я, зокрема на серцево-судинну систему.

Враховуючи те, що ринок аквакультури в Україні ще не заповнений, особливо в Полтавській області, бізнес Олега має великий потенціал для розвитку. Крім того, він планує розширити асортимент і вирощувати не лише сома, але й осетра та форель. Вирощену рибу підприємець має намір реалізовувати в супермаркетах, ресторанах, на ринках і через рибопереробні підприємства, що, за його словами, є цілком реалістичним, враховуючи наявні виробничі потужності.

Незабаром Олег планує розпочати ще один важливий етап розвитку бізнесу — створення власного коптильного цеху для переробки риби. Це дозволить не тільки збільшити асортимент продукції, а й значно розширити ринок збуту.

«Вирощування мармурового сома — це не лише бізнес, це частина моєї філософії здорового харчування. Риба, яку я вирощую, поєднує користь і смак. Я впевнений у її якості та корисності для покупців і своєї родини», — підкреслює Олег Турчак, розповідаючи про свою справу.

 

 

 

 

 


Новини Полтавщини
Privacy Overview

Ми дбаємо про захист ваших даних

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити вам найкращий досвід роботи на нашому веб-сайті. Продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie. Детальніше про політику використання файлів cookie.