Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Школярі з Полтавщини – серед фіналістів конкурсу найкращих юних кухарів України

Школярі з Полтавщини – серед фіналістів конкурсу найкращих юних кухарів України

Школярі з шести областей України зустрілися у фіналі «Кулінарних батлів» в Києві, щоб визначити найкращого юного кухаря країни. Полтавщину на конкурсі представляли Ярослав П’ятаха з Решетилівки та Ніна Івко з Малої Кохнівки.

Мета «Кулінарних батлів» — привернути увагу школярів до професійної освіти, познайомити з кулінарними професіями, а також розповісти про можливості профтехів.

Під час фіналу 10 команд, що складалися зі школярів та учнів закладів професійної освіти, які виступали у ролі менторів, змагалися у приготуванні основної страви та десерту. Серед страв, які впродовж години мали приготувати конкурсанти, були, наприклад, чилі кон карне з куркою, овочева паелья з куркумою, панкейки з бананом і ваніллю та цитрусове печиво. Всі рецепти цих страв зі Збірника рецептур, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, розробленого в межах Стратегії реформування системи шкільного харчування.

 

Кулінарні навички юних кухарів оцінювало журі у складі першої леді Олени Зеленської, посла Швейцарії в Україні Фелікса Бауманна, міністра освіти і науки Оксена Лісового та шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

«Виявилося, дуже складно бути суддею. Адже я вболівала за кожного учасника та учасницю, радіючи, що в такі юні роки вони мають таке натхненне захоплення», – зазначила Олена Зеленська.

«Сьогоднішній «Кулінарний батл» відбувся на підтримку трьох важливих реформ, які впроваджує Уряд України та підтримує Швейцарсько-український проєкт DECIDE. Перш за все, популяризація здорового шкільного харчування. По-друге, сприяння професійній професійно-технічній освіті та профорієнтаціі, яке дуже популярне у Швейцарії. Приблизно три чверті нашої молоді обирають саме таку освіту. Це ключовий фактор успіху нашої економіки. І третя реформа – це профорієнтація у школах, що теж дуже важливо», — сказав Фелікс Бауманн, Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова.

 

Кожна страва команди оцінювалась за такими критеріями, як смак страви, оригінальність подачі, дотримання техніки приготування та відповідність до рецептури страви.

«Сьогодні ми побачили, як у такому ігровому форматі діти не лише проявили свої кулінарні вміння, дізналися нові рецепти корисних страв, але й побачили, як самі для себе дізналися, як можуть працювати в командах задля досягнення спільного результату» – поділився враженнями Оксен Лісовий.

За результатами двох раундів перемогу здобула Анастасія Бадаєва з Чернігова. Вона разом з менторкою Вікторією Крамар, студенткою Київського професійного ліцею транспорту, приготували ліниві вареники та шпундру.

 

«Важливо, щоб молоде покоління українців обирало своє майбутнє саме в Україні і для цього потрібно щоб діти з раннього віку могли визначати ті професії, які їм цікавіше, і до яких у них є талант. Саме тому ми в проекті підтримуємо розвиток профорієнтації і разом з Культфуд та Євгеном Клопотенко придумали чудовий конкурс для учнів 8-9 класів – «Кулінарний батл». Його ідея у тому, щоб діти, які мають хист до кулінарних професій, дізналися про них більше разом з менторами – учнями профтехів. Цьогоріч до фіналу конкурсу відібрали понад 250 школярів з 6 областей України і більш ніж 60 учнів профтехів. Наступного року сподіваємось долучити всі регіони країни, щоб підлітки якомога ширше відкривали для себе світ професій і будували успішну кар’єру вдома», — зазначає менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак.

«Важливо, що школярі можуть протестувати професії кухаря, кондитера перед тим, як обирати свій шлях. Я у своєму дитинстві про таке й мріяти не міг. До всього, менторили підлітків — учні профтехів. Це чудова можливість отримати досвід і практичні знання від тих, хто вже здобуває професії. Певен, після такого тест-драйву учнів у профтехах побільшає», — коментує Євген Клопотенко.

Конкурс «Кулінарний батл» реалізується Громадською організацією Cult Food за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі ГО DOCCU та PHZH за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

До фіналу потрапили переможці регіональних «Кулінарних батлів», проведені у листопаді 2024 року. В них брали участь учні 8-9 класів загальноосвітніх шкіл Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Чернігівської та Івано-Франківської областей, а також учні професійних (професійно-технічних) освітніх закладів цих регіонів.

Впродовж півфіналів команди школярів під менторством студентів коледжу брали участь у тематичних майстер-класах за професіями «Кухар», «Кондитер», «Офіціант» та «Бармен». Саме такий формат відкритих майстер-класів не лише розкриває школярам залаштунки певної професії, а й дає змогу спілкуватися з тими, хто має досвід навчання в профтесі та може поділитись всіма перевагами такого навчання.

 

 

 

 

 


Новини Полтавщини
Privacy Overview

Ми дбаємо про захист ваших даних

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити вам найкращий досвід роботи на нашому веб-сайті. Продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie. Детальніше про політику використання файлів cookie.