Спадщина Кобзаря на Полтавщині: музично-літературний вечір до 210-річчя Тараса Шевченка

Новини Полтавщини

schedule
2024-03-11 | 07:20h
update
2024-03-11 | 06:57h
person
np.pl.ua
domain
np.pl.ua
Спадщина Кобзаря на Полтавщині: музично-літературний вечір до 210-річчя Тараса Шевченка

Спадщина Кобзаря на Полтавщині: музично-літературний вечір до 210-річчя Тараса Шевченка

 

10 березня у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. П. Котляревського за підтримки Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації відбулася імпреза «Тарас Шевченко – велетень духу і культури України», присвячена 210-й річниці від дня народження Кобзаря.Організатори – Полтавська обласна універсальнанаукова бібліотека ім. І. П. Котляревського і Полтавський обласний осередок Національної Спілки композиторів України . 

Ведуча заходу – композитор, член НСКУ, голова ПООНСКУ, викладач вищої категорії Полтавського фахового коледжу мистецтв імені М. В. Лисенка Тамара Оскоменко-Парулава занурила слухачів у світ нашого Кобзаря, апостола правди, генія і пророка, творчість якого є символом Свободи і Незалежності, і яка особливо актуальна у наш драматичний час. 

Особливу увагу і зацікавленість публіки додала інформація від Оксани Шумейко, бібліотекаря відділу мистецтв Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського, про Тараса Шевченка, життя якого було тісно пов’язано з Полтавщиною. Саме митці з нашого краю підтримали та допомогли Т. Шевченку, це уродженці Полтавщини Євген Гребінка, Василь Григорович, Аполлон Мокрицький, Петро Мартос. Ці благородні люди викупили його з кріпацтва і далі пестили його талант художника і поета, а під впливом творчості І. Котляревського Тарас Григорович відчув себе більше поетом, ніж художником.

Advertisement

Наш Кобзар був тричі на Полтавщині, побував у Полтаві і в багатьох містечках і селах. Метою перебування Тараса Шевченка уПолтаві було замалювати історичні будівлі та пам’ятні місця. Саме тут і на Полтавщині було ним написано багато знакових у його творчості поезій, серед яких – «Єретик», «Сліпий» («Невільник»), «Стоїть в селі Суботові…», “Наймичка», «Кавказ», «І мертвим, і живим…», «Холодний яр», «Давидові псалми» і безсмертний «Заповіт».

Ведуча також підкреслила і музичні здібності нашого генія, що мав чудовий голос, добре співав і був дуже освіченою людиною у світі класичної музики.  Його поезія буквально проситься для її музичного відтворення. І саме наш композитор-класик з Полтавщини – Микола Лисенко – перший звернувся до поезії Кобзаря і створив майже 100 творів на його тексти. І один із його творів був виконаний на заході.

В концерті також прозвучали вокальні і хорові твори сучасних композиторів Полтави і Полтавщини на тексти Тараса Шевченка – членів НСКУ – Сергія Горюновича, Володимира Карлаша, Юлії Корженко, Тамари Оскоменко-Парулава, а також молодої композиторки із Кременчука – Світлани Косяк, які викликали особливий інтерес.

У програмі звучали і українські народні пісні на тексти Кобзаря в обробці професійних композиторів. Всі вокальні твори були майстерно виконанні студентами, викладачами та концертмейстерами Полтавського фахового коледжу мистецтв імені М. В. Лисенка і Навчально-наукового інституту мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Лариса. Кречко, заступник директора з культурно-освітньої роботи Полтавського краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського

Advertisement

Imprint
Responsible for the content:
np.pl.ua
Privacy & Terms of Use:
np.pl.ua
Mobile website via:
WordPress AMP Plugin
Last AMPHTML update:
11.03.2024 - 07:22:15
Privacy-Data & cookie usage: