Refresh

This website np.pl.ua/2024/03/maiemo-stvoryty-taki-umovy-shchob-vpo-zalyshylysia-v-hromadakh-pratsevlashtuvalysia-maly-postiyne-zhytlo-volodymyr-vasylenko/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Маємо створити такі умови, щоб ВПО залишилися в громадах, працевлаштувалися, мали постійне житло, – Володимир Василенко

На засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при Полтавській облвійськадміністрації спільно з представниками міжнародних донорських організацій, які опікуються питаннями підтримки ВПО в області, говорили про плани співпраці на 2024 рік.

Джерело: Полтавська ОВА.

У фокусі – забезпечення інтеграційних процесів для ВПО та допомога постраждалому цивільному населенню, використовуючи всі наявні можливості та механізми підтримки в області та громадах.

«На сьогодні в Полтавській області на обліку перебуває майже 174 тисячі осіб, які перемістились після 24 лютого. Більшість – це економічно активні люди. Маємо створити такі умови, щоб ці люди залишилися в громадах, працевлаштувалися, мали постійне житло», – зазначив заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Василенко.

Чотири об’єкти для забезпечення довготривалого проживання внутрішньо переміщених осіб ремонтують та облаштовують за кошт Агенства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

«На об’єкті в Решетилівській громаді роботи виконані на 40%. У приміщеннях, що розташовані в Миргородській, Кременчуцькій та Полтавській громадах замінені вікна, оголошені тендери та невдовзі розпочнуться ремонти», – розповіла радниця з питань соціального захисту УВКБ ООН в Україні Олександра Литвиненко.

За співпраці з міжнародними донорськими організаціями на Полтавщині минулого року реалізували ініціативи, спрямовані на забезпечення реагування на надзвичайні ситуації внаслідок війни: «Гроші на теплу зиму», облаштування шелтерів для ВПО, створення центрів життєстійкості, функціонування просторів підтримки постраждалого населення.

Полтавщина нині має ще одне важливе питання, що стосується уразливих категорій населення – людей з інвалідністю та людей поважного віку, які потребують постійного стороннього догляду.

«За час війни в будинки-інтернати Полтавщини додатково влаштовані 600 осіб, із них 180 – внутрішньо переміщені особи. І ця кількість тільки збільшуватиметься, бо до нас постійно надходять заяви для влаштування людей у такі установи», – наголошує директор Департаменту соціального захисту населення ОВА Людмила Корнієнко.

У кожному будинку-інтернаті зроблений аналіз наявності приміщень. Є кілька приміщень, які мають підключення до електромережі та водопостачання, але не використовуються, бо потребують капітальних ремонтів. Обговорили можливості залучення міжнародних донорів до створення додаткових 65 місць для людей, які потребують постійного стороннього догляду.

Зустріч відбулася в межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

фото: Полтавська ОВА.


Перейти до вмісту