Refresh

This website np.pl.ua/2024/03/informatsiyna-viyna-tryvaie-vid-zryvu-mobilizatsiynoi-kampanii-vyhraie-lyshe-nash-voroh-roman-istomin/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Інформаційна війна триває, від зриву мобілізаційної кампанії виграє лише наш ворог”, – Роман Істомін

“Інформаційна війна триває, від зриву мобілізаційної кампанії виграє лише наш ворог”, – Роман Істомін

росіяни активно створюють фейки, які потім активно розповсюджують через соцмережі. Часто українці вірять ним більше, ніж в офіційнінй інформації.

Більше про інформаційні виклики, з якими стикаються ТЦК та СП, на пресбрифінгу розповів начальник служби зв’язків з громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

“Треба звернути увагу на той факт, що більшість інформаційних викликів, з якими стикаються ТЦК та СП, так чи інакше стосуються росії. Чому? Тому що від дискредитації ТЦК та СП, від зриву мобілізаційної кампанії виграє лише наш ворог. Інформаційна війна триває. І через несвідоме споживання інформації нашими громадянами росія має успіхи у цій війні. А наслідки інформаційних втрат завжди відчуваються на полі бою. Тож яка інформація може бути шкідливою? Будь-яка інформація, яка не спрямована на нашу перемогу, є небезпечною для оборони країни. Будь-яка інформація, яка спрямована проти ЗСУ, прямо шкодить Збройним Силам та країні в цілому», — зазначив Роман Істомін.

Найпростішим інструментом російського ІПСО є фейк — повністю вигаданий факт.

«Дуже яскравий приклад стався днями у Полтаві в мікрорайоні Левада. Ввечері у соцмережах з’явилося відео, як нібито працівник ТЦК б’є цивільного. З одного боку відео побиття справжнє, однак сама інформація відразу була подана як вигадана. Це фейк. Вдячний працівникам правоохоронних органів, які оперативно відреагували — вже на ранок була встановлена правдива інформація. Військовослужбовець не мав жодного стосунку ні до ТЦК, ні загалом до Полтавщини. Побутовий конфлікт», — повідомив Істомін.

росіяни з допомогою фейків, інтерпретацій і маніпуляцій створюють і наповнюють меседжери. Своєю чергою вони формують наратив про недовіру до ТЦК.

«Через це страждає укомплектованість підрозділів особовим складом, створюються також конфліктні ситуації. А розкол українського суспільства завжди був і залишається одним з ключових завдань російського ІПСО. Як захиститися від фейків? Насправді дуже просто і складно одночасно — потрібно перевіряти інформацію. Для цього насамперед треба знайти першоджерело. Один з таких фейків стосувався особисто мене — росіяни створили відео, на якому запевняли, що я маю розкішну віллу в Іспанії. Напевно, їм не сподобалося те, що я захищаю власну країну. Вони цього бояться»., — розповів Роман Істомін.

За словами речника Полтавського обласного ТЦК та СП, більшість громадян вже навчилися критично оцінювати текст. Інша ситуація — текст з «відеодоказом». Така інформація швидше сприймається за істину, хоча дуже часто буває, що інформація в тексті немає жодного підтвердження.

 

 

фото: Олег Дубина / ОКІА “Новини Полтавщини”.


Перейти до вмісту