Refresh

This website np.pl.ua/2024/03/18-bereznia-pochatok-velykodnoho-postu-tradytsii-i-zaborony/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Суспільство 

18 березня – Початок Великоднього посту: традиції і заборони

18 березня – Початок Великоднього посту: традиції і заборони

Церква встановила Великий піст в пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа, який протягом 40 днів, попри спокуси, відмовляв собі в їжі. Час Великого посту потрібен для роздумів. Під час нього християни згадують, що Господь був відданий своїм учням і був розіп’ятий на хресті. Після оплакування Богородицею Дівою Ісуса Христа поклали в труну, але на третій день він воскрес із мертвих.

Святитель Кирило, архієпископ Єрусалимський, жив у IV столітті. Коли він досяг повноліття, то прийняв чернецтво. У 350 році Кирило став на чолі Єрусалимської кафедри і за час свого правління дбав про місто, як батько. Коли в Єрусалимі почався голод, то архієпископ витратив усе своє майно на хліб і пшеницю для голодуючих.

Святитель вів боротьбу з аріанською єрессю, яка заперечувала єдиносумісність Бога-Отця і Бога-Сина. За це Кирила зненавиділи єпископи, які підтримують Арія, і вони домоглися вигнання архієпископа з Єрусалима. Через деякий час Кирило повернувся на свою кафедру, але й тоді став малопридатним для світської влади – його тричі відправляли на заслання. Коли до влади прийшов імператор Феодосій Великий, то Кирило повернувся до своєї архіпастирської діяльності назавжди. Після себе святитель залишив повчання і бесіди на євангельські теми.

Свято 18 березня за старим стилем – святого Конона Мандонського і початок Великого посту 2024. Дати Великого посту збігаються в новому і старому церковному календарі, оскільки залежать від дати Великодня.

Іменини сьогодні відзначають Трохим, Кирило, Данило, Дмитро, Наталя, Григорій.

Великий піст 2024 – найсуворіший і найтриваліший у році. Потрібен він для тілесного і духовного очищення людини перед світлим Великоднем. Великий піст триває 48 днів – у 2024 році він настає з 18 березня по 4 травня. Харчові обмеження протягом цього періоду неодноразово змінюються.

Перший день Великого посту називається Чистим понеділком, а увесь перший тиждень – Чистою седмицею. У давнину цього тижня їли гриби, квашення, соління і рибу. Другий тиждень посту називався Другою седмицею. Цього тижня дівчата починали вишивати перлами свій майбутній вінчальний одяг.

Третій і четвертий тиждень посту називається Хрестопоклонним. У четвер пекли з пісного тіста “хрести” з родзинками посередині. Через те, що на хресті прийняв смерть Ісус Христос заради порятунку людей, хрест став особливо шанованим. В давнину хрести прикрашали перлинами і носили на шовкових шнурках.

П’ятий тиждень посту називається Похвальною седмицею. Шостий тиждень – Вербна неділя, а субота у Вербну неділю Великого посту називається Лазаревою суботою. Назвали цей день на честь Лазаря – брата Марфи та Марії, якого воскресив з мертвих Ісус Христос.

Харчові заборони Великого посту залежать від дня тижня. Однак є загальні правила, які поширюються на весь період. Протягом усього Великого посту не можна їсти м’ясо, яйця, молочні продукти. Дозволені каші, овочі та фрукти, гриби, бобові, мед, тісто без яєць.

У деякі святкові дні, такі як Благовіщення та Вербна неділя, харчові обмеження послаблюються: дозволяється вживати рибу та пити вино. А останній тиждень посту – Страсна седмиця – навпаки вважається найсуворішим.

У піст існують не тільки харчові обмеження. На цей період також рекомендується обмежити себе в розвагах, гучних вечірках, шумних святкуваннях. За можливості варто утримуватися від шкідливих звичок. Усе це потрібно для морального виховання людини та духовної підготовки до Великодня.

Піст служить благим цілям, але не має шкодити здоров’ю. Тому від харчових обмежень звільняються люди зі слабким здоров’ям. Церква дозволяє не постити: дітям до 14 років; вагітним жінкам і мамам, які годують груддю; літнім вірянам; людям із хронічними хворобами, які потребують особливого режиму харчування; людям, які займаються важкою фізичною працею.

Якщо ви відчуваєте, що не зможете дотриматися всього посту, то можна почати з малого – наприклад, постити тільки кілька днів на тиждень, або відмовитися тільки від м’яса, але залишити в раціоні яйця.

У святого Кирила просять зцілити недуги і зміцнити здоров’я. У народі цей час вважається хорошим, щоб почати лікування – хворі швидше одужують.

За народними повір’ями, якщо до 18 березня розквітала мати-й-мачуха, то з неї потрібно приготувати настій і вмитися – це допоможе зберегти молодість.

У Кирилів день зазвичай наставало довгоочікуване потепління: танув сніг, розливалися річки і прилітали перелітні птахи. Наші пращури цього дня готувалися до першого виїзду за місто на возі: оглядали і за необхідності лагодили транспорт, змащували колеса. Українці у цей день проводили обряд для гарного врожаю. Для цього жменю ґрунту з городу змішували із золою і святою водою. Такою сумішшю посипали ділянку. Вірили, що після цього ритуалу земля стане родючою.

Люди також вірили в існування домовика. За народними уявленнями домовик навесні прокидається від зимової сплячки та починає бешкетувати в домі. Щоб він не псував меблі, господиня в народне свято 18 березня залишала домовому миску каші на підлозі.

За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Конона Ісварійського і Конона Градаря. Свято 18 березня здавна вважається вдалим для посадки будь-яких овочів і посіву розсади. Цього дня українці обов’язково орали город, навіть якщо ще стояла зимова погода, щоб задобрити покровителя городніх справ Конона.

Не можна нині давати в борг сіль або хліб із дому, інакше разом із ними віддасте свою долю. У день Конона не можна користуватися граблями, щоб град посіви не побив. Якщо в господарстві народилося теля, козеня або ягня, то його не можна показувати незнайомцям, щоб не наврочили. Жінкам не можна стригти волосся, щоб не було проблем із жіночим здоров’ям. Невдалий день для великих фінансових витрат і великих покупок.

Птахи риються в землі – до теплої погоди, сидять на деревах – до морозів. Якщо випав сніг, то потепління чекати ще довго. День хмарний – до кінця березня сонце рідко з’являтиметься. Якщо сьогодні сухо і ясно, то літо буде посушливим. У будинку і господарських приміщеннях з’явилися миші – до неврожайного року. Лелеки вже прилетіли з теплих країв – квітень буде теплим.


Перейти до вмісту