17 березня

Прощена неділя: потрібно обов’язково вибачитися, якщо завинили – Новини Полтавщини

schedule
2024-03-17 | 08:54h
update
2024-03-17 | 08:54h
person
np.pl.ua
domain
np.pl.ua
Суспільство 
17 березня – Прощена неділя: потрібно обов’язково вибачитися, якщо завинили
17 березня – Прощена неділя: потрібно обов’язково вибачитися, якщо завинили

17 березня – останній день Сирної седмиці (тижня). Називається він Тиждень Сиропустний або Прощена неділя, коли заведено просити вибачення у рідних, близьких і знайомих за всі свої проступки, а також прощати інших.

У народі в день преподобного Олексія шанують березу – вона символізує мир, чистоту і гармонію. У цей час зазвичай збирають березовий сік і готують на ньому узвар із медом і різними прянощами – вірять, що такий напій додає сил. За однією з народних прикмет, якщо цього дня незаміжня жінка зустріне лелеку, їй потрібно присісти – тоді незабаром зустріне свого судженого.

Advertisement

У другій половині березня часто наставало довгоочікуване потепління, а дороги розмивало. Люди пересідали на вози. День 17 березня присвячували огляду возів, ремонту та змащуванню коліс. Транспорт готували заздалегідь і тільки потім запрягали коня.

За старим стилем у свято 17 березня відзначали день Герасима, в який спостерігали за птахами та раділи їхньому прильоту. Жінки випікали короваї або печиво у формі птахів, щоб прискорити настання весни. Частину печива роздавали бідним та жебракам, а крихти віддавали птахам. Діти робили годівниці, наповнювали зерном та розвішували в саду. Таким чином намагалися привабити на ділянку птахів, які полюватимуть на шкідників.

17 березня – вдалий день для прання та прибирання, купівлі нових речей до будинку. Також із цього дня можна збирати березовий сік.

За народними повір’ями на Олексу Теплого нічого не можна давати в борг тим, у кого в домі є маленькі діти – вважається, що можна віддати їхню долю. Не радять цього дня вирушати в далеку дорогу і починати нові справи – з ними краще почекати до завтра. Також цього дня намагаються не працювати. У наших предків існувала заборона на носіння нового і неношеного взуття в цей день. Ніхто точно не знав, з чим пов’язана така заборона, але всі її дотримувалися. Поганою прикметою в день Герасима вважається спати допізна. Краще встати якомога раніше, і тоді всі справи будуть вдаватися.

Птахи почали посилено будувати гнізда – до швидкого потепління. Якщо весь сніг розтанув без сліду, то “мінусової” температури в березні більше не буде. Гроза в цей день віщує теплу, але дощову весну, а також хороший урожай горіхів. Веселка в цей день з’явилася – до сильного вітру і погіршення погоди. Птахи ходять по землі – до гарної погоди, сидять на деревах – до похолодання. Якщо на деревах почали розпускатися бруньки, то вже можна сіяти ранні овочі і квіти.

 

 

 

 

 

Advertisement

Imprint
Responsible for the content:
np.pl.ua
Privacy & Terms of Use:
np.pl.ua
Mobile website via:
WordPress AMP Plugin
Last AMPHTML update:
17.03.2024 - 08:57:02
Privacy-Data & cookie usage: