Ви тут:

Як правильно заварити каву

Як правильно заварити каву

R

Не знаєте як правильно заварити каву? Щоб ранок почався бадьоро та за гарним настроєм, більшість полюбляє одразу скуштувати смачне горнятко з шикарним ароматом та золотавою пінкою. За даними МОК або ICO (міжнародної організації кави), вже у 1991 році, кавомани по всьому світі, використали близько дев’яносто мільйонів 60 кілограмових мішків з кавовими зернами. Далі кількість споживання сировини та попит тільки зростав, та вже через двадцять років, кількість споживання становила більше ніж 150 мільйонів мішків!

Тому, сьогодні не дивно, що кава має неабиякий попит серед інших напоїв по всьому світі. Але як правильно варити цей чудовий напій? Навіть справжні поціновувачі та любителі кавових напоїв, нерідко допускаються незначних, але вагомих помилок, які впливають на смак. Тому, ми пропонуємо скористатися деякими порадами та лайфхаками від досвідчених бариста та заварити найкращу каву самостійно, на своїй кухні.

Як заварити каву в домашніх умовах?

Існує велика кількість способів приготування кави, при цьому не потрібно виходити з дому, відвідувати кав’ярні чи ресторани. Для цього вам потрібно розібратись у кількох важливих складових наведених нижче.

Кавові зернятка або сировина

Всього у виробництві використовують два види кавових зерен – арабіка та робуста. Частіше за все, на полицях магазину, ви зустрінете або 100% арабіку, або цікавий купаж двох видів зерен у різному процентному співвідношенні. Наприклад, такі популярні марки, як Lavazza, Jura, ILLY, Movenpick, Basilur, Julius Meinl та багато інших, дуже поширені та справді мають неперевершений смак. Однак, наприклад, 100% арабіка однієї й тієї самої марки, може значно відрізнятись за смаковими характеристиками. Адже на смакові властивості та їх багатогранність, впливає середа вирощування, кліматичні та погодні умови, техніка збору врожаю та обробки, й багато інших факторів. Тому обираючи сорт зерен, зверніть увагу на ці особливості.

Цікаво, що арабіка має більш широкий спектр смаків та приємну та яскраву кислинку з відчутними квітковими та цитрусовими нотами. В той час, як робуста більш гірка, має густе тіло, але відповідає за ту саму пінку крема.

Помел

Також важливу роль відіграє крупність помелу. Для кожного методу приготування є свої нюанси, так для автоматичної, електричної кавомашини чудовим варіантом стане середній тип помелу, для кави по-турецьки, помел має бути найдрібніший, його називають “у пил”, або наче мука, а от для гейзерної кавоварки, можна сміливо обирати крупний помел.

Вода

Щоб кава була справді смачною, проста прокип’ячена вода з-під крана, це не найкращий варіант. Краще використовувати фільтровану або бутильовану, кімнатної температури, яка поступово нагріваючись з меленими зернами, вбиратиме всі особливості смаку та аромату.

Додаткові спеції

Деякі гурмани та поціновувачі додають у каву спеції, створюючи нові цікаві поєднання та збагачуючи смак й без того бездоганного напою. Найпопулярнішими є поєднання з:

  • Сіль. Так-так, але не хвилюйтесь, кава не стане солоною. Достатньо додати всього пару кристаликів та ще більше розкрити смак та аромат, а в деяких випадках навіть зменшити рівень гіркоти. Використовувати слід сіль крупного, або грубого помелу.
  • Імбир. Додають лише у свіжозмелену каву. Напій має пряний аромат та подекуди пекучий присмак.
  • Цукор. Під час процесу заварювання додають звичайний або тростинний (коричневий), таким чином зменшуючи міцність напою.

 

Також додають корицю, цедру цитрусових, кардамон та ін. Кожен з інгредієнтів по-своєму збагачує напій.

Методи приготування

Пропонуємо оглянути найпростіші та найпоширеніші методи приготування, з якими впорається навіть початківець.

Кава по-турецьки

Така кава готується за допомогою джезви (турки). Існує багато матеріалів, з яких виготовляють посудину. Наприклад з алюмінію, вона швидко розігрівається, але матеріал вступає в реакцію з продуктом, тому не радимо його використовувати. Також існують турки з нержавійки, кераміки, глиняні та багато інших, але краще за все обирати ємність саме з міді. В них ідеальна теплопровідність та високі показники якості. Тому вибравши відповідну турку, візьміть до уваги нижченаведений рецепт приготування:

  1. У джезву насипаємо 1 ч.л кави дрібного помелу, трішки струшуємо, щоб сировина розподілилась рівномірно, і одразу додаємо 75 мл не гарячої води. До речі, краще молоти зерно безпосередньо перед приготуванням.
  2. Коли кава нагрівається, то саме в цей момент за бажанням, можна додавати сіль, цукор та інші спеції. Не перемішуючи ложкою
  3. Вже через кілька хвилин, ви почнете помічати, що з’являється гарна, золотава пінка. З цього моменту треба бути дуже уважним.
  4. Пінка почне підійматися, та щоб вона не “збігла”, потрібно просто прибрати джезву з вогню. Якщо ви бажаєте більш насичений напій, то потрібно повторити цей процес декілька разів, зазвичай для гарної екстракції достатньо два-три рази.
  5. Візьміть улюблене горнятко, обдайте окропом та потихеньку наливайте свіжо зварену каву. До свого смаку можна додати молоко чи вершки.

 

Головне правило, це не допустити кипіння, адже кава втратить той цікавий смак та аромат.

Приготування у гейзерній кавоварці

Принцип доволі простий:

  1. Для початку оберіть бренд, який сподобався найбільше, з кавою середнього помелу. Якщо такої немає, то можна подрібнити зерна самостійно за допомогою електричної чи механічної кавомолки.
  2. Засипте відповідну кількість сировини у воронку, накрийте фільтром та щільно закрийте.
  3. У нижній відділ кавоварки залийте воду, до спеціально позначеного рискою відділу. Вода має бути не холодною, адже в такому випадку може відчуватись гіркуватий, специфічний присмак заліза. Тому використовуйте чисту, фільтровану та підігріту воду.
  4. Увімкніть плиту та установіть гейзерну кавоварку на мінімальний вогонь. Так вона прогріється більш рівномірно.

Традиційно використовують такі пропорції: 1:5. Тобто, наприклад, на 100 г меленої кави, потрібно додати близько 0,5 л води.

Також приготувати смачну каву можна за допомогою автоматичної кавоварки. Цей унікальний винахід допомагає заощадити не тільки кошти, а й дорогоцінний час. Існують різни види техніки, такі, як ріжкова кавоварка, гейзерна, автоматична, крапельна, капсульна та інші. Кожна з них має свої переваги та недоліки, тому універсального рецепта не існує. Потрібно добре ознайомитись з конкретними функціями та можливостями моделі, прочитати інструкцію та відгуки. Деякі мають вбудовану кавомолку, інші автоматичний капучинатор для пишної пінки. Обираючи девайс, орієнтуйтесь на власні смакові уподобання та інші характеристики.

Добре розібравшись у всіх тонкощах сировини та можливих методах заварювання, ви неодмінно зможете приготувати найкращий та найароматніший напій!

Перейти до вмісту