У полтавському музеї для молоді провели етнографічну реконструкцію

Новини Полтавщини

schedule
2024-02-06 | 09:17h
update
2024-02-06 | 08:41h
person
np.pl.ua
domain
np.pl.ua
Полтавщина Суспільство 
У полтавському музеї для молоді провели етнографічну реконструкцію
У полтавському музеї Котляревського провели для молоді етнографічну реконструкцію

Один із пріоритетних напрямків роботи Полтавського літературно-меморіального музею І.Котляревського – це етнографічно-народознавчі реконструкції, у ході яких відвідувачі музею близько знайомляться із звичаями та обрядами нашого народу через образно-театралізовані форми сприйняття.

Тож, натхненні попередніми презентаціями, 5 лютого етнографічну реконструкцію «Стрітення» презентували підопічним Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з яким підтримує давні творчі стосунки
Музей з радістю приймає осіб з інвалідністю, членів багатодітних родин та будинків сімейного типу, сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, котрих Центр організовує для відвідування музею. Така співпраця стала поштовхом для реалізації нового музейного проекту «Інклюзія з Котляревським», де музейний простір стає доступний кожному охочому та адаптований для відвідування осіб з інвалідністю.

Advertisement

«Сподіваємось, що подібні музейні проєкти зацікавлять широке коло полтавців, адже сучасне завжди в дорозі з минулого у майбутнє», – говорить директор музею Руслан Яременко.
Свято Стрітення – одне з головних церковних свят року, що відзначається на 40 день після Різдва Христового на ознаменування події, що відбулась у Єрусалимському храмі, куди Свята Діва Марія принесла немовля Ісуса і де їх зустрів праведний Симеон Богоприїмець та пророчиця Анна. Власне, слово Стрітення і означає – «зустріч». Цього дня у православній церкві святять воду і свічки.

У системі язичницького світогляду це був день зустрічі Зими та Літа і свято мало назву «Зимобор».
Українська народно-православна культура виробила цілу низку щорічних стрітенських традицій та обрядів, пройнятих добром та любов’ю до ближнього.

Персонажі театралізованого дійства – Господиня, Котляревський, Михайлик Чупруненко, Зима, Весна – у поетично-пісенній формі знайомлять із народними віруваннями, сподіваннями, замовляннями, усім строєм давніх українських світоглядних уявлень. І. Котляревський разом з Господинею вводять гостей музею у світ нашої полтавської давнини та розкривають перед ними красу обрядового мовлення.

7 лютого о 12 годині музей запрошує відвідати етнографічно-народознавчу реконструкцію гостей з числа ВПО.

 

 

Марина Голубнича
Фото – Артем Мороз

 

Advertisement

Imprint
Responsible for the content:
np.pl.ua
Privacy & Terms of Use:
np.pl.ua
Mobile website via:
WordPress AMP Plugin
Last AMPHTML update:
06.02.2024 - 09:18:03
Privacy-Data & cookie usage: