Refresh

This website np.pl.ua/2024/02/u-poltavi-vidkryly-fotovystavku-oleksiia-samoylenka/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Культура Суспільство 

У Полтаві відкрили фотовиставку Олексія Самойленка

У Полтаві відкрили фотовиставку Олексія Самойленка

22 лютого у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відкрилася виставка колекційних робіт фотохудожника Олексія Самойленка, яка має назву  –  «Історія України».

Автор представлених робіт –  український фотомитець, професійний фотограф і мандрівник, харків’янин Олексій Самойленко.

Він учасник багатьох всеукраїнських і міжнародних фотоконкурсів та їх неодноразовий переможець. Його роботи виставлялись в різних Галереях України та Європи й завжди знаходили своїх шанувальників. Сьогодні вони зберігаються в приватних збірках України, Німеччини, Англії.

Олексій Самойленко – продовжувач класичної школи харківської фотографії, до якої належить і його вчитель Володимир Оглоблін, чиї виставки в цьому приміщенні полтавці добре пам’ятають.

Захоплення фотомитця, якщо оглянути його роботи дуже різноманітні. Він виступає в них і як ліричний пейзажист і як великий знавець конструктивізму в архітектурі. Років 10 тому Олексій Самойленко захопився фотографування пам’яток прадавньої історії України. Обїхав чимало історичних місць. Побував на Камяній могилі, фотографував половецьких баб в Ізюмі і Дніпрі. При цьому він захоплено досліджував історію, багато читав, вивчав документу, спілкувався з археологами. Загалом звертався до понад 10 музеїв України в яких знаходив пам’ятки, що дозволяли йому візуалізації давніх подій, адже інтереси дослідники в цій галузі стосуються періоду від 15 ст. до н.е. до 15 ст. н.е. Так народився новий його проект під назвою «Історія України»

Метою цього проекту Олексій Самойленко вважає привернення інтересу українців до власної історії. Новий погляд на нашу сиву давнину.

І він почав втілювати проєкт у життя всіма доступними йому засобами. Обрав шлях створення фотоколлажу. Ось чому його фото виглядають настільки незвичайними, адже подекуди в одній роботі використано десятки а то й сотні фотографій.

Колекційні роботи з цього проекту представлені сьогодні й у нашій залі. Це роботи 4 серій проекту, а саме: Пізній палеоліт, Бронзова доба, Трипільська культура, Половці.

Прикро, але доводиться сьогодні констатувати, що відзняті в Ізюмі половецькі баби, практично знищені під час тривалої окупації міста.

Організацією фотовиставки Олексія Самойленка в Полтаві опікувалася Полтавська обласна організація Національної організації фотохудожників України і особисто її голова Сергій Назаркін.

Автор висловлює щирі слова подяки усім українським музеям, які підтримали автора і дозволили провести фотозйомку артефактів, які для України мають світове значення: Ізюмському краєзнавчому музею імені М. В. Сибільова; Полтавському краєзнавчому музею імені В. Кричевського; Національному заповіднику Хортиця (м. Запоріжжя); Музею історичних коштовностей України (м. Київ); Київському обласному археологічному музею трипільської культури; Музею археології ХНУ імені В.Н.Каразіна; Державному музею природи Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна;  Дніпропетровському національному історичному музею ім. Д.І. Яворницького; Національному історико-археологічному заповіднику “Кам’яна Могила” (м. Мелітополь); Національному науково-природничому музею НАН України; Нікопольському краєзнавчому музею, а також родині Бутенків з Харкова, яка взяла участь у фотосесії для серії “Пізній палеоліт”.

Світлана Бочарова

Фото – Ігор Лотиш


Перейти до вмісту