Refresh

This website np.pl.ua/2024/02/shchaslyvyy-den-dlia-vesillia-ale-nevdalyy-dlia-rybolovli-narodni-prykmety-na-8-liutoho/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Суспільство 

Щасливий день для весілля, але невдалий для риболовлі: народні прикмети на 8 лютого

Щасливий день для весілля, але невдалий для риболовлі: народні прикмети на 8 лютого

8 лютого за новим церковним календарем православні згадують великомученика Феодора Стратилата, великомученика, який жив наприкінці III – початку IV століття.

Феодор Стратилат – це один із найбільш шанованих християнських святих. Він народився в III столітті, в місті Євхаїти (Мала Азія). Про його дитинство і батьків нічого невідомо. За переказами, Феодор був вродливим і сміливим, і одного разу, озброївшись мечем і молитвою, переміг змія, який мешкав біля міста і тримав городян у страху. За таку відвагу імператор Ліциній поставив Феодора управителем міста Гераклеї Понтійської. Там Феодор поєднував військове служіння з апостольською проповіддю і навернув до Христової віри багатьох городян.

Пізніше за наказом імператора почалися жорстокі гоніння на християн. За переказами, Феодор пообіцяв імператору принести жертви язичницьким богам і попросив зібрати в Гераклеї всі їхні золоті та срібні статуї, а потім усі їх розбив на шматки й роздав жебракам. Захищаючи воєначальника, городяни повстали проти солдатів імператора. Але Стратилат вирішив прийняти мученицьку смерть і віддав себе в руки мучителів. Його довго катували, після чого він був зцілений ангелом, але в результаті все ж стратили.

У перекладі з грецької “стратилат” означає “воєначальник”.

8 лютого за новим календарем також згадують пророка Захарія Серповидця – одного з 12 малих пророків. Серповидцем називали його тому, що в одному зі своїх пророцтв він побачив сувій у вигляді серпа, що літав у повітрі, у ньому були записані одкровення від Господа.

Іменини сьогодні відзначають Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Сава, Семен, Сергій, Степан, Федір.

Великомученик Феодор Стратилат шанується як покровитель військових. Святого просять про перемогу над ворогами видимими і невидимими, допомоги у встановленні миру і вберегти від усякого зла. У пророка Захарії просять дати надію і втішити в скорботі, а також моляться за гарний урожай.

На Захарію зазвичай починають готуватися до садово-городніх робіт, оглядають і лагодять інвентар, перебирають насіння на посадку. За старих часів традиційно цього дня точили серпи, які перед тим кропили водохресною водою – для легкої роботи. Тому в Захарів день радять заточити всі ножі, які є в домі – вважається, що це принесе удачу і достаток.

Свято сьогодні в українців було присвячене догляду за садовим інвентарем – серпами, лопатами, возами тощо. Люди вірили, що якщо заздалегідь подбати про інструменти, всі предмети прослужать весь сільськогосподарський сезон. Також наприкінці зими починали купувати та готувати до посівів насіння.

За народними повір’ями, сьогодні покійники тужать своєю землею і можуть відвідувати рідних. Вважалося, що якщо загиблий зайде у свій будинок, то може заблукати там і потім мучити мешканців будинку. Щоб цього не сталося, перед порогом насипали смугу золи, або вішали над вхідними дверима гілку ялівцю.

Народне свято 8 лютого також було присвячене поминанню померлих близьких. Цього дня раніше було прийнято ходити на цвинтарі та прибирати на могилах близьких. Часто на цвинтарі поминали близьких обрядовою кашею чи кутею, але без алкоголю.

У це народне свято було прийнято варити горохову кашу та пригощати нею рідних, особливо у тому випадку, якщо у когось день народження, коли скуштує горохової каші іменинник, то весь рік буде щасливим. Також у цей день займалися лікуванням припадків та епілепсії, болю в суглобах, спині та ступнях.

Свято 8 лютого – щасливий день для весілля, але невдалий для риболовлі.

Ні в якому разі не можна мочити ноги сьогодні, інакше захворієте. Якщо поминаєте померлих на кладовищі або вдома – не варто пити алкоголь. У цей день не можна викидати залишки каші, але можна віддати їх птахам або домашній худобі. У цей день не можна сваритися з рідними, навіть якщо вони не праві. Постарайтеся вирішити конфлікт мирним шляхом. За народними повір’ями цього дня слід бути особливо обережними з колючо-ріжучими предметами, оскільки можна поранитися, також слід утриматися від хірургічних операцій і не рекомендується відвідувати стоматолога – лікування буде невдалим.

Синички весь день співають – до пізньої весни. Дятел стукає по дереву – весна буде ранньою. Проліски розпустилися – скоро настане весна. Місяць вночі синюватий – до сильного морозу, жовтуватий – до снігопаду. Золотий захід віщує сильну холоднечу, рожевий – теплу і сніжну погоду.

 

 

 

фото: pexels

Перейти до вмісту