Refresh

This website np.pl.ua/2024/02/predstavnyky-ekstrenykh-sluzhb-shvetsii-dopomohly-poltavi-zi-spetstekhnikoiu/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Представники екстрених служб Швеції допомогли Полтаві зі спецтехнікою

Представники екстрених служб Швеції допомогли Полтаві зі спецтехнікою

У Полтаві відбулася передача автодрабини для потреб Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Спецтехнікою місцевих колег забезпечив шведський фонд «Blåljus I Samverkan» («Синє світло у співпраці»). Він був заснований у січні 2018 року поліцейськими Андерсом Халквістом, Йонасом Боргстремом і парамедиком Пером Йоханссоном із метою надання допомоги колегам у Швеції та за її межами. Для цього у вільний від роботи час вони збирають кошти, домовляються про співпрацю з органами місцевого самоврядування.

Про потреби полтавських рятувальників у автодрабині, із якої можна було б працювати на великій висоті, зокрема на 10-11 поверхах будинків, представники фонду дізналися в листопаді 2023 року під час львівського форуму «Cities 4 Cities» – програми, що передбачає довгострокові (офіційні) партнерства/побратимство міст України та Європи. Участь у цьому заході від Полтавської громади брала, зокрема, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів (питань розвитку територій) Тетяна Бардіна.

«На цьому форумі ми познайомилися з представниками Швеції й домовилися про дві речі. Перша – це допомога в пошуках міста-партнера для Полтави, міста-побратима, як ми звикли говорити. Друга – це допомога саме зі спецтехнікою, яка могла б дістати вище дев’ятого поверху в багатоквартирних будинках Полтави. Уже 18 січня разом із Інститутом розвитку міста в нас відбулася зустріч із представниками мерії міста Ка́льмар. Це перша домовленість. І цими вихідними ми вже забрали автомобіль від представників «Blåljus I Samverkan» у Львові (машина, що цікаво, служила якраз у Ка́льмарі). До речі, одним із водіїв авто, які цього разу перетинали кордон, був барабанник гурту «Roxette» (Ян Мікаель Андресон – прим. автора). Його пізнавали в Україні, Польщі, зупиняли поціновувачі творчості, на що він усміхався: «Від вас не сховатися!». Можливо, нинішнього року ці амбасадори України у Швеції зможуть відвідати наше місто».

У Полтаві сподіваються на відновлення тісного партнерства зі Швецією. Нинішня подія – один із перших кроків на цьому шляху.

«Для нас важливо відновити теплі контакти. Так історично склалося, що ми плідно спілкувалися завжди. І нині маємо один із перших позитивних результатів, за що дуже вдячні шведському народу, усім, хто був включений у процес. Ми почали підписання договору про міста-побратими. Маємо наразі спецтехніку для полтавських підрозділів ДСНС у Полтавській територіальній громаді. Ключі від неї передані. Ми висловлюємо величезну вдячність партнерам зі Швеції й чекаємо навесні на зустріч», – зазначила під час передачі спецтехніки секретар Полтавської міськради Катерина Ямщикова.

Переданий полтавським рятувальникам автомобіль – доволі сучасний, оснащений лафетними стволами, люлькою, має висоту 32 м, що дає змогу фахівцям працювати на рівні 10-11 поверхів, розповів начальник Полтавського районного управління ГУ ДСНС
України в області Сергій Пругло.

«Водії проходять відповідне навчання, мають допуск для роботи на таких автодрабинах. Вони несуть повну відповідальність за безпеку особового складу, який задіяний у роботах на висоті. Водночас ці машини обладнані запобіжними системами безпеки, тобто не допускають неправильних дій водія: при певних кутах блокують роботу автодрабини, щоб унеможливити перекидання чи інші аварійні ситуації», – зазначив Сергій Пругло.

На сьогодні на території міської громади полтавські рятувальники можуть одночасно працювати з чотирьох автодрабин. Попередню, 30-метрову, від іноземних партнерів, було передано підрозділу ДСНС в обласному центрі в травні 2023 року. Наразі такої кількості цієї спецтехніки, вважають фахівці, для громади достатньо.

Перейти до вмісту