Refresh

This website np.pl.ua/2024/02/onkonastorozhenist-rannia-diahnostyka-vyiavlennia-pukhlyn-peredrakovykh-ta-zloiakisnykh-zakhvoriuvan-clyzovoi-obolonky-porozhnyny-rota/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Суспільство 

Онконастороженість, рання діагностика виявлення пухлин, передракових та злоякісних захворювань cлизової оболонки порожнини рота

Онконастороженість, рання діагностика виявлення пухлин, передракових та злоякісних захворювань cлизової оболонки порожнини рота

Анатомія та фізіологія органів, що розташовані у зоні голови та шиї, є унікальним комплексом. Виконання основних функцій – зір, мова, жування, ковтання, слух, нюх – залежить від спільної роботи цих органів.

Діагностика та рання діагностика пухлин голови та шиї потребують мультидисциплінарного підходу, співпраці лікарів різних спеціальностей – сімейного лікаря, отоларинголога, стоматолога, окуліста, онколога. Також важливі стандарти необхідного обстеження рентгенологом, ендоскопістом, патоморфологом, цитологом, всіма ланками діагностичного процесу, що сприяють встановленню діагнозу та виробленню тактики лікування.

Труднощі в розпізнаванні патологічного процесу – ракової пухлини в ділянці голови та шиї – визначають відсоток помилок (50-70%) за первинної клінічної діагностики через велике розмаїття форм пухлин, а також схожість клінічних проявів із непухлинними утвореннями. Це спричиняє необхідність морфологічного підтвердження характеру ураження шляхом тонкоголкової пункції, зішкрібу, мазка для цитологічного дослідження та біопсії для гістологічного дослідження.

Фактори ризику, що сприяють виникненню злоякісних утворень:

  • тютюнопаління;
  • хронічні травми та запалення ясен (гострі краї каріозних зубів, травми протезами);
  • іонізуюче випромінювання;
  • термічні опіки;
  • спадковість;
  • продукти харчування з канцерогенним впливом (копчені, смажені продукти, алкоголь).

 

Передракові  та ракові пухлини, в залежності від місця розташування, поділяються на захворювання язика, ясен, щік, дна порожнини рота, під’язикового простору, твердого піднебіння.

Наприклад, до передракових захворювань належать різновиди форм лейкоплакій:

  • плоска;
  • бородавчаста;
  • ерозивно-виразкова та ін.

 

Хронічні захворювання червоної облямівки губ (тріщини, хейліти)

Деякі злоякісні захворювання, такі як рак губи, не мають тенденції до генералізації і більше проявляються місцевими та реґіонарними змінами. Ранні форми раку нижньої губи мають майже безсимптомний перебіг і значною мірою залежать від наявності в анамнезі хронічних передракових захворювань. Зрідка рак розвивається на видимо здоровій губі.

Патологічні зміни слизової оболонки порожнини рота, язика, губ дуже різноманітні. Вони можуть бути і проявами захворювань внутрішніх органів та систем, не викликати дискомфорту, неприємних відчуттів, болю у пацієнта.

При наявності таких змін краще звернутися до спеціаліста на консультацію. У разі потреби він призначить обстеження та проведе кваліфіковане лікування.

 

Валерій Фісун, лікар хірург-стоматолог вищої категорії КП «Полтавський обласний центр стоматології – стоматологічна клінічна поліклініка»

 

Перейти до вмісту