Refresh

This website np.pl.ua/2024/02/nezakonnyy-eksport-mytnyky-vyluchyly-ukrainsku-avtorsku-portselianu-u-vidpravlenni-z-poltavy-do-bolharii/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Незаконний “експорт”: митники вилучили українську авторську порцеляну у відправленні з Полтави до Болгарії

Незаконний “експорт”: митники вилучили українську авторську порцеляну у відправленні з Полтави до Болгарії

Працівники Київської митниці упередили незаконне вивезення культурних цінностей у міжнародному поштовому відправленні з Полтави до Болгарії.

Про це йдеться у повідомленні Державної митної служби.

“Згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких докуменів митникам надано не було”, – йдеться у повідомленні.

Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Порцелянові скульптурки вилучені до рішення суду у справі.

Експерти Національного музею історії України встановили, що виявлені митниками чотири порцелянові скульптурки – це «Балерини перед виступом», «Бандуристка», «Дівчина з бубликами» та «Воротар», виготовлені в радянський час на українських порцелянових виробництвах, яких вже не існує.

Скульптурна композиція «Балерини перед виступом» (1976-1991 рр.,) виготовлена на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, а «Бандуристка» (1956-1972 рр.), виготовлена вже на Полонському заводі художньої кераміки. Всі вони авторства відомої скульпторки-фарфористки Оксани Жникруп, учасниці багатьох міжнародних виставок-ярмарків. Враховуючи визначене авторство, припинення діяльності обох заводів художньої кераміки, а також колекційну зацікавленість українською авторською порцеляною радянського періоду на європейському, українському та російському антикварних ринках, скульптурна пластика малих форм цієї майстрині має культурну цінність.

«Дівчина з бубликами» (1966-1972 рр.) авторства Маргарити Павлової та «Воротар» (1964-1970 рр.) авторства В’ячеслава Гаркавця виготовлені на Полонському заводі художньої кераміки. Зокрема, «Воротар» яскраво демонструє період українського так званого «арт деко» або «неофункціоналізму строгих форм», який проіснував в українському радянському декоративно-ужитковому мистецтві дуже короткий термін (кінець 50-60-х років 20 ст.) Серед колекціонерів та поціновувачів української порцеляни вироби цього періоду користуються підвищеною зацікавленістю.

 

 

 

 


Перейти до вмісту