Refresh

This website np.pl.ua/2024/02/ne-pomitni-istorii-v-universyteti-poltavy-vidkrylasia-vystavka-istoriy-zhertv-viyny/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

(Не)помітні історії: в університеті Полтави відкрилася виставка історій жертв війни

(Не)помітні історії: в університеті Полтави відкрилася виставка історій жертв війни

У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка діє виставка «(Не)помітні історії» про внутрішньо переміщених українців.

Джерело: Полтавська ОВА.

Фотопроєкт, який представили деканка факультету психології і соціальної роботи професорка Світлана Яланська, координаторка Центру допомоги врятованим у Полтаві Наталія Дерябіна, керівник Центру ветеранського розвитку ПДМУ доцент Дмитро Бойко, та регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» доцентка Юлія Ющенко, розкриває історії 9 осіб, які пережили полон, депортацію, сексуальне насильство під час війни або були змушені покинути свої домівки на тимчасово окупованих територіях.

«У Центр допомоги врятованим внутрішньо переміщені українці отримують безоплатну комплексну соціально-психологічну підтримку, але не менш важливою для них є підтримка від усіх, хто їх оточує. У фотопроєкті «(Не)помітні історії» ми показали речі 9 героїв крізь туман, щоб нагадати суспільству, що за цифрами статистики стоять життя, спогади та мрії людей, яких війна змусила покинути власний дім. Маємо памʼятати, що допомагати з адаптацією та підтримувати внутрішньо переміщених людей надважливо», – говорить Массімо Діана, представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA).

Серед закарбованих у фотопроєкті речей – прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту, єдина сумка, яку жінці вдалося взяти з дому перед депортацією, записка від подруги, яка залишилася на окупованих територіях, та інші.

«Серед світлин і речі клієтки Полтавського центру. На той момент жінка займалася своїм улюбленим заняттям – в’язанням. Це те, що їй допомагало пережити ті складні моменти та біль розставання з домівкою та друзями», – розповіла координаторка Центру допомоги врятованим Наталія Дерябіна.

За даними міжнародних організацій, понад 5 мільйонів людей в Україні стали внутрішньо переміщеними особами та змушені починати життя в нових містах з нуля.

фото: ілюстративне


Перейти до вмісту