Як не отруїтися грибами?
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду. Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
При отруєнні грибами захворювання проявляється через дві-три години після їх вживання. Перші симптоми отруєння грибами, як правило, такі: у людини, що їла гриби, розвиваються гастроентерит або гастроентероколіт із болем в животі, нудотою, блювотою, діареєю, аж до зневоднення організму. Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана своєчасно, то пацієнт може загинути .
При отруєннях грибами з гепатонефротоксичною дією (ураження нирок і печінки) перші симптоми отруєння розвиваються не раніше, ніж через 6 годин з моменту вживання, іноді через 8-10 годин, рідше – до 2-3 діб. Прояви спочатку також носять гастроентерологічний характер, але через деякий час може настати так званий період уявного благополуччя, коли ознаки розладів з боку шлунково-кишкового тракту поступово зникають (особливо в умовах стаціонару після надання адекватної допомоги), стан пацієнта стабілізується. Нерідко під час цього періоду пацієнти вимагають виписати їх, оскільки почувають себе цілком задовільно. Але при цьому динаміка біохімічних змін залишається неблагополучною, особливо печінки. Ще через 10-12 годин з’являються і клінічні симптоми патології печінки – жовтушність склер, слизових оболонок і шкірних покривів, важкість і біль в правому підребер’ї, збільшення печінки та інші ознаки токсичного гепатиту.
Перша допомога у разі отруєння грибами
1 . Терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103.
2 Якщо пацієнта турбує багатократна блювота, не слід призначати протиблювотні засоби, оскільки блювота – важливий захисний механізм, який сприяє детоксикації.
- Не рекомендується усувати діарею медикаментозними препаратами. Якщо діарея відсутня, можна додати послаблюючий засіб.
- Потрібно багато пити, щоб запобігти зневодненню організму і пришвидшити вивід токсинів. Зокрема, не просто воду, а спеціальні соляні розчини, такі як регідрон, – він сприяє нормалізації водно-електролітного балансу.
5.Дотримуйтеся постільного режиму.
У стаціонарі лікар може провести пацієнту промивання шлунку, що є досить ефективним. При підозрі на отруєння блідою поганкою у лікарні застосовують антидоти до аманітінів. До засобів антидотной терапії відносяться два препарати-бензилпеніцилін і силібінін. Антидоти часто призначають навіть при підозрі на отруєння блідою поганкою, ще до початку розвитку класичної симптоматики.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
У разі отруєння залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Знання симптоматики отруєння грибами та першої допомоги при таких станах дозволить вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним і близьким та навіть врятує життя!
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Нінель Гончар, лікар загальної практики-сімейний лікар КНП «Котелевський ЦПМСД»